Kam v času dežnih kapelj

Nepozabne in aktivne počitnice tudi v deževnih dneh

Nazaj

Vreme je pogosto nepredvidljivo, zato bodite takšni tudi vi. Prvi korak v kakršni koli vremenski situaciji je, da moramo ostati pozitivni. Za vas smo pripravili nekaj predlogov, da tudi v deževnih dneh doživite nepozabne in aktivne počitnice.

Prihajajoči dogodki

posavski-muzej-brezice-2873.jpg.webp

Posavski muzej Brežice

Stopite v svet znotraj grajskih zidov in si oglejte Posavski muzej Brežice, ki se nahaja v gradu Brežice.

Pisna zgodovina gradu seže v sredino 13. stoletja, nedvomno pa je bil zgrajen že prej. Med ogledom stalnih razstav v muzeju si lahko ogledate kapelo sv. Križa ter postojite na stopnišču, ki je znano po poslikavah freske. Zadnja stopnica navzdol vas bo popeljala do grajske vinske kleti, ki je tudi odličen degustacijski prostor.

A nedvomno je vrhunec obiska Viteška dvorana, prvovrstna baročna galerija, ki ima bogato mitološko vsebino in ponazarja štiri elemente: zemljo, vodo, ogenj in zrak.

Brežice - Kam v času dežnih kapelj?

Zgodbe prebivalcev starega mestnega jedra

Sprehod z dežnikom po starem mestnem jedru? Odlična ideja! Staro mestno jedro Brežic je zaščiteno kot kulturni spomenik. Ob raziskovanju zgodovine mesta vas ves čas spremljajo informativne table, ki označujejo pomembnejše objekte in izkopanine.

Za trenutek vam priporočamo, da odmaknete dežnik in se ozrete v nebo, kjer boste opazili najvišjo stavbo v mestu, več kot sto let star vodovodni stolp, ki je nekoč služil za oskrbo meščanov s pitno vodo, danes pa je spomenik tehniške in kulturne dediščine ter simbol mesta Brežice.

Vzemite si čas, odpravite se v Vodovodni stolp in si oglejte njegovo zgodovino in razgled na okoliške kraje in mesto Brežice. V paviljonu poleg stolpa si oglejte lokalne izdelke in pridelke ter kupite spominek, ki vas bo spominjal na obisk mesta.

ljubezen-na-prvi-grizljaj-1732.jpg.webp

Ljubezen na prvi grižljaj

Ljudje imamo radi dobro hrano in pijačo in dež je še dodaten razlog ter primeren čas, ko se lahko upočasnimo in okusimo lokalno kulinariko.

V severnem delu mestnega jedra se ustavite v restavraciji družinskega hotela Splavar, kjer krmarijo med modernimi smernicami in tradicijo ter prisegajo na lokalne sestavine. Še nekoliko severneje je Ošterija Debeluh, ki je Brežice uvrstila na Michelinov zemljevid. Lastnik Jure Tomič, šef in sommelier, spoštuje tradicionalne in tipične recepte iz domačega okolja, a rad eksperimentira tako, da iz lokalnih sestavin dobi še bogatejši okus. Ošterija Debeluh je uvrščena v Michelinov vodnik, kjer so prejeli priznanje Michelinov krožnik, kar označuje restavracijo, v kateri iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in poskrbijo za domačnost vzdušja. Jure je tudi ambasador lokalnih vin. Na Debeluhovi poroki hrane in vina se bo zgodila ljubezen na prvi grižljaj in požirek. Verjemite!

razvajanje-v-termah-1749.jpg.webp

Razvajanje v termah

Voda ima magično moč. Če zunaj lije kot iz škafa, se odločite za razvajanje v Termah Paradiso. Privoščite si odklop od obveznosti in razstrupite svoje telo v eni od osmih savn. Odkrijte oazo Paradiso, kjer boste uživali v butičnosti in se sprostili v FKK-bazenu, ter se prepustite zdravilnim učinkom termalne vode in blagodejnosti topline savn. Čas je za razvajanje in odklop v wellness centru.

Terme Čatež so največji pokriti kompleks bazenov v Sloveniji. Zimska Termalna riviera je pravi vodni raj, tobogan z zaprto cevjo s svetlobnimi učinki, bazen z valovi, masažna ležišča, bazeni ali divja reka so le nekateri od mnogih vodnih atrakcij. Odkrijte svet vodne zabave, kar je raj tako za otroke in starše, 365 dni v letu.

Repnica Najger

Repnice. Odkrijte edinstveni svet na Bizeljskem

Ali ste že slišali za repnice? To je ena izmed posebnosti in je značilna samo za območje Bizeljskega, ki je od mesta Brežice oddaljeno 15 km in je poznano po vinogradništvu.

Podali se boste v svet podzemlja, saj gre za jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živali, in po njej so repnice dobile tudi ime. Mnogi vinogradniki so jih preuredili v prostor za shranjevanje vina, kjer je mogoča tudi degustacija vina z Bizeljsko-sremiške vinske ceste.

si-zelite-izvedeti-nekaj-vec-o-lokalnem-okolju-1724.jpg.webp

Obiščite lokalne zbirke in muzeje

V dežju se odpeljite do družinskih zbirk, kjer vam bodo domačini razkrili anekdote iz preteklosti. Banova domačija je ena najstarejših ohranjenih domačij v vasi in je še vedno krita s slamo. Ljubitelji starin se odpravite na ogled k družini Rezelj, kjer boste videli predmete, ki so jih uporabljali naši dedki in babice. Nostalgija je zagotovljena.

Na Bizeljskem si lahko ogledate dve zbirki: prva je povezana z vinogradništvom, in sicer Zbirka majolik družine Babič, kjer vas bodo navdušile poslikave in zgodbe več kot 1500 različnih majolik.

Družina Travnikar, tudi hrani zbirko starin, ki jo sestavljajo orodja in predmeti, ki so jih prebivalci tukajšnjih krajev uporabljali pri vsakdanjem delu.
Med stare obrti sodi tudi kovaštvo. V Pišecah je Kovaški muzej Podgoršek, kjer so na enem mestu zbrana kovaška orodja.

Za ogled vseh naštetih zbirk vam priporočamo, da se predhodno najavite.

degustacija-lokalnih-vin-2569.jpg.webp

Degustacija lokalnih vin

Posavje slovi po vrhunskih lokalnih vinih, ki se pridelujejo v dveh vinorodnih okoliših ob dveh vinskih cestah. Obisk priporočamo vsem, ki želite okušati vrhunska vina ob zgodbah vinarjev in ob pogledih na vinorodne griče.

Bizeljsko-sremiška vinska cesta je na severnem delu destinacije, katere posebnost so repnice. Značilni vini sta beli in rdeči bizeljčan. Pred Bizeljskim, v Stari vasi, je klet Istenič, kjer pridelujejo vrhunsko penino. Družina že 50 let prideluje penine po klasični metodi. V njihovi kleti si lahko ogledate proizvodni proces, v degustacijski dvorani ali na pravljično sončni terasi pa lahko penine tudi degustirate.

Podgorjanska vinska cesta leži na desnem bregu Save, domačini ji rečemo Kranjska. Gadova peč je zibelka cvička, ki je svojevrstno vino zaradi svojega okusa in tudi načina priprave. Poleg toskanskega chiantija je edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Cviček je zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja.

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice