Banova domačija

Nazaj

Artiče 16, 8253 Artiče

Na domačiji v Artičah si je mogoče ogledati obnovljeno hišo, gospodarsko poslopje, svinjake s svinjsko kuhinjo, vinski hram z vinogradom, čebelnjak, koruznjak, sušilnico za sadje, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadja in obnovljeno mlako. Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki. Obnovljena ali pa na novo zgrajena je bila okoli leta 1780, nekatera hrastova bruna pa izvirajo celo iz leta 1450. Dajejo tudi v najem.

Banova domačija

Banova domačija

NaslovArtiče 16, 8253 Artiče
Telefon+386 (0)7 495 63 14
Mobitel+386 (0)40 204 960
E-mailks.artice@amis.ne
Spletna stranartice.si

Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki.

Na domačiji v Artičah si je mogoče ogledati obnovljeno hišo, gospodarsko poslopje, svinjake s svinjsko kuhinjo, vinski hram z vinogradom, čebelnjak, koruznjak, sušilnico za sadje, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadja in obnovljeno mlako. Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki. Obnovljena ali pa na novo zgrajena je bila okoli leta 1780, nekatera hrastova bruna pa izvirajo celo iz leta 1450.

Banova domačija je prav tako izhodiščna točka za rekreativce, ki se odpravijo na pohod po Artiški sadjarski pešpoti ali pa s kolesom po kolesarski poti.

Programi doživljajske domačije z delavnicami, prikazi in družabni večeri skozi vso poletje

Banova domačija bo odprta v času od julija do septembra 2023, vsak petek med 18. in 20. uro, ter vsako soboto med 9. in 12. uro.

V času odprtja bodo zagotovljena javna vodstva po domačiji in muzejski zbirki o zgodovini sadjarstva v Artičah, prikazovali bodo sušenje sadja, zelišč, izvajali delavnice peke jabolčnega zavitka, peke izdelkov iz medu, peke kruha, izvajali rokodelske delavnice, sodelovali boste lahko pri sadjarskih, kmečkih opravilih. Dogajanje na domačiji bo popestreno s pesmijo in plesom. Na domačiji bo možno okusiti tudi lokalno ponudbo domačih izdelkov. 

Vljudno vabljeni ohranjanju dediščine in soustvarjanju doživetij. 

 

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

Center za obiskovalce (Vodovodni stolp Brežice)
Ulica stare pravde 30
8250 Brežice
+386 40 671 118 vodnik@pmb.si
Delovni čas: SEPTEMBER in OKTOBER od torka do sobote: 10.00–18.00, nedelje in prazniki: 14.00–18.00

E-novice

  • Občina Brežice
  • I feel Slovenia
  • Združenje zgodovinskih mest Slovenije
  • Slovenia Green
  • Green & Safe
  • Safe travels