Banova domačija

Artiče 16, 8253 Artiče

Na domačiji v Artičah si je mogoče ogledati obnovljeno hišo, gospodarsko poslopje, svinjake s svinjsko kuhinjo, vinski hram z vinogradom, čebelnjak, koruznjak, sušilnico za sadje, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadja in obnovljeno mlako. Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki. Obnovljena ali pa na novo zgrajena je bila okoli leta 1780, nekatera hrastova bruna pa izvirajo celo iz leta 1450. Dajejo tudi v najem.

Banova domačija

Banova domačija

NaslovArtiče 16, 8253 Artiče
Telefon+386 (0)7 495 63 14
Mobitel+386 (0)40 204 960
E-mailks.artice@amis.ne
Spletna stranartice.si

Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki.

Na domačiji v Artičah si je mogoče ogledati obnovljeno hišo, gospodarsko poslopje, svinjake s svinjsko kuhinjo, vinski hram z vinogradom, čebelnjak, koruznjak, sušilnico za sadje, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadja in obnovljeno mlako. Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki. Obnovljena ali pa na novo zgrajena je bila okoli leta 1780, nekatera hrastova bruna pa izvirajo celo iz leta 1450.

Banova domačija je prav tako izhodiščna točka za rekreativce, ki se odpravijo na pohod po Artiški sadjarski pešpoti ali pa s kolesom po kolesarski poti.

Banovo domačijo v Artičah si je mogoče ogledati tudi to poletje, in sicer vsak petek, 18.00—20.00, ter soboto, 9.00—12.00, od junija do avgusta 2024. Obiskovalce vabimo na voden ogled domačije, okolice in stalne razstave Posavje – sadjarski raj ter na različne ustvarjalne delavnice.

Za natančen program na Banovi domačiji spremljajte spletno ter Facebook stran PMB.

 

Interaktivni izziv za otroke

 

V sklopu projekta Banova domačija – okusimo dediščino smo razvili izziv in vprašanja za otroke z namenom, da otroci izvedo zanimivosti o domačiji na bolj interaktiven način. Dostop do vprašanj preko QR kode je na voljo tudi na domačiji. 

 

SLO:

Banova domačija: https://forms.gle/ktL4UHkPWoU5fhJX9

Kmečka hiša: https://forms.gle/ni4iXaEnH6ZaJK9c9

Sadjarska zbirka: https://forms.gle/XJN33TcvwVqN4du66

 

EN: 

Ban's Homestead: https://forms.gle/YmNomxfqcaps1T746

The farmhouse: https://forms.gle/Pm1Q1TrmKpJWGPde9

The orchard collection: https://forms.gle/AbeiJrhKArzCVHDf7

 

Projekt »Banova domačija – okusimo dediščino« je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovorna Občina Brežice. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice