Muzeji in zbirke

Kjer se prepletajo lokalne zbirke in slikovita kulturna dediščina

« Nazaj

Brežice, mesto znanega zgodovinskega arhitekturnega izročila, obsega številne cerkve, gradove, zgodovinske hiše, muzeje in druge zanimivosti, ki na obiskovalce puščajo edinstven pečat preteklosti ter jih navdušujejo. Poleg uveljavljenih muzejev, kot je Posavski muzej, v Brežicah in okolici najdemo tudi številne manjše muzejske zbirke, arhive in zgodovinske hiše. Te ustanove se predvsem osredotočajo na predstavitev tradicionalnih kmečkih in obrtniških običajev, ohranjanje spomina na pomembne zgodovinske osebnosti iz regije ter varovanje in oživljanje dragocene zgodovine. Eden izmed vrhuncev je veličastni Grad Brežice, ki hrani znamenito Viteško dvorano, medtem ko štirje mogočni gradovi krasijo okolico, prispevajoč k zgodovinskemu čaru te destinacije.

Atelje likovnice Vladke Sumrek

Atelje likovnice Vladke Sumrek

Črnc 648250Brežice

Atelje priznane slikarke Vladke Sumrek je hkrati razstavni prostor njenih umetnij. Atelje si lahko ogledate v vasi Črnc, dober kilometer stran od Brežic, po predhodnem dogovoru.

Banova domačija

Banova domačija

Artiče 168253Artiče

Na domačiji v Artičah si je mogoče ogledati obnovljeno hišo, gospodarsko poslopje, svinjake s svinjsko kuhinjo, vinski hram z vinogradom, čebelnjak, koruznjak, sušilnico za sadje, zasajen sadovnjak s starimi sortami sadja in obnovljeno mlako. Je ena najstarejših domačij v vasi, ki je še ohranjena v prvotni obliki. Obnovljena ali pa na novo zgrajena je bila okoli leta 1780, nekatera hrastova bruna pa izvirajo celo iz leta 1450. Dajejo tudi v najem.

Kovaški muzej Podgoršek

Kovaški muzej Podgoršek

Pišece 9a8255Pišece

Kovaški muzej Podgoršek je v Pišecah. Družinski muzej je urejen v nekdanji kovačiji, v kateri so nekje od 2. polovice 19. stoletja delovale tri generacije kovačev. Družina Podgoršek se s kovaško obrtjo ne ukvarja več, vendar pa pridno skrbi za zbirko kovaških in podkovskih orodij, ki so jih kovači uporabljali pri svojem delu, ter izdelke, ki so nastali na domačem nakovalu in tudi drugod. Gostom, ki zaidejo v to čudovito vas, predstavijo pomembnost kovaške obrti nekoč, ko se je vse še delalo ročno in s pomočjo vprežne živine.

Lovski muzej Polovič

Lovski muzej Polovič

Sela pri Dobovi 28257Dobova

Muzej Polovič je v kraju Dobova pri Brežicah. Predstavlja edinstveno zasebno zbirko, kjer lahko obiskovalci opazujejo živali afriške divjine, slovenskih gozdov ter severnoameriške stepe. Ogledate si lahko 50 različnih živali, ki so geografsko razdeljene in predstavljene na svojevrsten način. Posebna zanimivost pa vas pričakuje na prostem, kjer se v okolici muzeja v svojem naravnem okolju sprehajajo navadni jeleni, jeleni lopatarji ter mufloni, kar naredi še poseben vtis na najmlajše obiskovalce. Zraven je električna polnilnica za avtomobile.

Pleteršnikova domačija Pišece

Pleteršnikova domačija Pišece

Pišece 48255Pišece

Pleteršnikova domačija stoji v Pišecah. V hiši se je leta 1840 rodil in leta 1923 umrl slovenski jezikoslovec, avtor Slovensko-nemškega slovarja, Maks Pleteršnik. V letih 1993 in 1994 je bila domačija temeljito obnovljena. Danes so tri sobe v hiši opremljene s pohištvom, osebnimi predmeti in knjigami Maksa Pleteršnika. V zidanici si obiskovalci lahko ogledajo ali kupijo turistične spominke in gradiva o njem. Dvorišče krasi kamniti steber z njegovim reliefom. Pleteršnikova domačija je uvrščena tudi v zbirko slovenskih muzejev in v celoti razglašena za kulturni spomenik.

Posavski muzej Brežice

Posavski muzej Brežice

Cesta prvih borcev 18250Brežice

Posavski muzej Brežice je ustanova, ki že sedem desetletij povezuje Posavje in na področjih umetnostne zgodovine, zgodovine, arheologije, etnologije, konzerviranja in restavriranja skrbi ter predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes. V njem si lahko ogledate številne stalne in občasne razstave, ki pripovedujejo o tisočletjih posavskih hribov in ravnic, ter uživate v podobah, ustvarjenih v baročni dobi (Viteška dvorana, stopnišče in kapela). Grad pa je odličen prostor tudi za poroke v eni najlepših baročnih dvoran, koncerte, kulturne prireditve in slovesnosti, dogodke, prireditve, delavnice …Organizirani so večdnevni počitniški programi za otroke in mladostnike med zimskimi, poletnimi in jesenskimi počitnicami. Udeleženci na delavnicah in ogledih na sproščen in igriv način spoznavajo preteklost, umetnost in bogato dediščino Posavja, se kot soustvarjalci razstav aktivno vključujejo v muzejsko delo ter ob spoznavanju vseh kotičkov gradu začutijo utrip življenja znotraj grajskih zidov. Nepozabna je tudi noč, preživeta v muzeju.

Stalne razstave o ponudbi Bizeljskega

Stalne razstave o ponudbi Bizeljskega

Kumrovška cesta 58259Bizeljsko

V sejni sobi prenovljenega večnamenskega doma Bizeljsko je na ogled razstava ponudbe kraja, turističnih posebnosti, vinarjev in delovanja društev. Ob predstavljeni ponudbi so na voljo kontaktne informacije ponudnikov, ki jih lahko obiščete.

Zbirka majolik družine Babič

Zbirka majolik družine Babič

Bukovje 68259Bizeljsko

V kleti družinske hiše Babičevih v Bukovju na Bizeljskem, od koder se razprostira čudovit razgled na dolino s središčem Bizeljskega in cerkvijo sv. Lovrenca na hribčku ter bližnje vinorodne griče, je enkratna zbirka majolik. Od najmanjše, ki drži le kakšen centiliter, do pravih velikank, od najenostavnejših, ki jih poznamo širom po Sloveniji, do treh, povezanih med seboj. Med njimi so tudi take, ki zahtevajo kar nekaj spretnosti, če hočete piti iz njih. Nekaj več kot 1500 raznolikih in zanimivih majolik priča o svoji priljubljenosti pri raznih narodih, saj so prispele v to zbirko skoraj z vsega sveta. Zbirko vam bo slikovito predstavila, opisala njihov izvor in posebnosti zbirateljica ter njihova lastnica.

Zbirka starin družine Rezelj

Zbirka starin družine Rezelj

Bukošek 11a8250Brežice

Muzej − zbirka starin družine Rezelj je v vasi Bukošek, 3 kilometre od središča Brežic, ob regionalni cesti Brežice−Bizeljsko. Gre za družinsko zbirko, ki v muzeju razstavlja stare predmete, ki so jih ljudje nekoč uporabljali v gospodinjstvu, ter kmetijska, vinogradniška, sadjarska in obrtniška orodja. Poleg tega si lahko v zbirki ogledate tudi glasbila, gozdarske stroje in orodja, stenske ure, slike, radiosprejemnike, žage, nakovala, skrinje, kipce, ogledala in še mnogo zanimivih predmetov. Zbirka obsega okoli 3500 predmetov. Na voljo je avtobusno parkirišče ob gostinskem lokalu Okrepčevalnice Gaj in nogometnem ter odbojkarskem igrišču.

Zbirka starin Travnikar

Zbirka starin Travnikar

Vitna vas 178259Bizeljsko

Zbirko sestavljajo orodja in predmeti, ki so jih prebivalci tukajšnjih krajev uporabljali pri vsakdanjem delu: kmetijsko, vinogradniško, mizarsko, kovaško, čevljarsko orodje in drugo. Sestavlja jo okoli 2000 različnih predmetov. Na lokaciji je na voljo avtobusno parkirišče.

Prihajajoči dogodki

Narava

Odkrijte čarobnost narave Brežic in okolice

Gradovi

Odkrijte skrivnostno zgodovino in arhitekturo gradov

Repnice

Raziščite jame na dnu Panonskega morja

E-novice

  • Občina Brežice
  • I feel Slovenia
  • Združenje zgodovinskih mest Slovenije
  • Slovenia Green
  • Green & Safe
  • Safe travels