Gradovi

Odkrijte skrivnostno zgodovino in arhitekturo gradov

Grad Bizeljsko

Grad stoji na griču nad Bizeljsko vasjo. Prvič je omenjen leta 1404, v svoji zgodovini je imel pomembno vlogo obrambne postojanke, njegov strateški položaj pa se je izkazal zanimiv za številne plemiške družine.

Grad Brežice

Prvotni grad Brežice so za upravne in obrambne namene verjetno v 12. stoletju sezidali Salzburžani. V 16. stoletju je bil grad večkrat požgan in porušen, predvsem leta 1515 ob največjem slovenskem kmečkem uporu. Leta 1529 so začeli gradnjo nove renesančne utrdbe in jo dokončali leta 1601 v času lastništva Franca Galla Gallensteina. Večino 17. stoletja je bil v posesti Frankopanov, v 18. stoletju pa ga je plemiška družina Attems spremenila v bivalni dvorec z baročno poslikano Viteško dvorano, stopniščem in kapelo. Od leta 1949 v njem deluje Posavski muzej Brežice. Grad Brežice je prostor tudi za poroke v eni najlepših baročnih dvoran, koncerte, razne kulturne prireditve in slovesnosti, dogodke, prireditve, delavnice …

Grad Pišece

Ni odprt za javnost

Grad Pišece se prvič v pisnih virih omenja v zgodnjem 14. stoletju, a je najverjetneje obstajal že bistveno prej, vsaj v 13. stoletju, ko se omenjajo oskrbniki gradu, Vitezi Pišeški. Od konca 16. stoletja naprej je bil v lasti plemiške rodbine Moscon. Grad stoji na manjšem storžastem hribu na južnem pobočju Orlice, skrit med orliškimi gozdovi. Z večje oddaljenosti je lepo viden, s približevanjem pa se njegova lokacija skrije. Grajska stavba ima obliko nepravilnega mnogokotnika, kar je rezultat večstoletnega razvoja in prezidav. Njegov romanski stolp kljub kasnejši baročni in historicistični dozidavi in prenovi prevladuje nad preostalim obzidjem. Ob gradu je urejen čudovit angleški park, v katerem izstopata 50 metrov visoka sekvoja ter ribnik, ki daje gradu aristokratski pridih. Do gradu vodi pešpot iz središča Pišec, ki poteka mimo Pleteršnikove domačije, spodnjega ribnika in skozi obnovljen angleški park do gradu.

Hotel Golf Grad Mokrice

Hotel Golf Grad Mokrice stoji na Mokricah ob avtocesti Ljubljana–Zagreb. Za mogočnimi grajskimi zidovi vas pričakujejo prostori s stilnim pohištvom in udobjem, v depandansi pa klimatizirane sobe. Srednjeveški hodniki vodijo do soban in razkošnih apartmajev, odlične restavracije à la carte, grajske vinske kleti in dveh konferenčnih prostorov. Sredi grajskega parka z igriščem za golf je klubska hiša, kjer lahko prebivate v suitah in odigrate igro golfa na enem najlepših tovrstnih slovenskih igrišč.

Narava

Odkrijte čarobnost narave Brežic in okolice

Gradovi

Odkrijte skrivnostno zgodovino in arhitekturo gradov