Repnice

Raziščite jame na dnu Panonskega morja

« Nazaj

Repnice so ena izmed posebnosti, ki vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušnih. To so jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj pozimi shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so tudi dobile svoje ime. Po opustitvi tovrstnega načina hrambe so postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje ter pokušine vin. Tako lahko v vaseh Brezovica, Bizeljsko, Pišece in Globoko obiščete celo več kot 200 let stare repnice, ki zagotavljajo zares edinstveno doživetje. Nekatere imajo zanimive ornamente na stropu ali stenah. V njih sta idealna temperatura in vlaga, ki sta potrebni za shranjevanje in zorenje vin.

Repnica Balon

Repnica Balon

Brezovica na Bizeljskem 338259Bizeljsko

Med drugo svetovno vojno so nekatere repnice služile tudi za skrivališče. Ena takšnih je bila pri Balonovih. V repnici pri Balonovih je bil iz omare v hiši izkopan podzemni rov do hrama, od tam pa do repnice, ki je imela dva izhoda, tako da so lahko iz nje tudi pobegnili. Rovi so bili sicer zelo ozki in nizki, saj se je komaj dalo prilesti skoznje. Repnico si lahko ogledate v Brezovici na Bizeljskem, 14 kilometrov od Brežic.

Repnica Najger

Repnica Najger

Brezovica na Bizeljskem 328259Bizeljsko

Repnica Najger je na vrhu vasice Brezovica na Bizeljskem. Kopati so jo začeli že v 19. stoletju, ko so potrebovali prostor za ozimnico. Iz majhne luknje je nastala ena izmed najlepših in največjih repnic. V enem izmed prostorov so gostje priča čudežu narave in človeških rok: naravni freski, na kateri lahko z malce domišljije vidite različne podobe. V osrednjem degustacijskem prostoru boste lahko pokusili domača odprta sortna in zvrstna vina, gospodinja pa bo zraven ponudila hišne specialitete. Z veseljem vam bodo pokazali tudi buteljčno klet.

Repnica Vino Graben

Repnica Vino Graben

Brezovica na Bizeljskem – posestvo Graben8259Bizeljsko

V Vinu Graben se ukvarjajo s pridelavo vin visoke kakovosti, sledijo novim spoznanjem in tehnologijam ter nenehno razširjajo svojo vinsko paleto. Gostom ponudijo strokovno degustacijo vin v prijetnem ambientu, domač kruh, na željo tudi narezek. Njihove posebnosti pa so želirno vino, šipek v vinskem destilatu, materina dušica v vinskem destilatu, orehovec in suhe slive v rdečem vinu.

Turistična kmetija Pudvoi

Turistična kmetija Pudvoi

Stara vas 898259Bizeljsko

Turistična kmetija Pudvoi leži v Brezovici na Bizeljskem, 14 kilometrov od Brežic, in je del Bizeljsko-Sremiške vinske ceste. Na kmetiji imajo tri repnice, v katerih vam z veseljem pripravijo degustacijo vina in domač narezek.

Prihajajoči dogodki

Narava

Odkrijte čarobnost narave Brežic in okolice

Gradovi

Odkrijte skrivnostno zgodovino in arhitekturo gradov

Repnice

Raziščite jame na dnu Panonskega morja

E-novice

  • Občina Brežice
  • I feel Slovenia
  • Združenje zgodovinskih mest Slovenije
  • Slovenia Green
  • Green & Safe
  • Safe travels