Naravne znamenitosti

Odkrijte čarobnost narave Brežic in okolice

Ajdovska jama

Ajdovska jama je na zahodnem robu razloženega naselja Silovec pri Sromljah. Ogledate si jo lahko v okviru sromeljske Poti vina in sonca, na domači kmetiji pa vas ob obisku povabijo tudi na ogled kapelice in kleti. Kot arheološko najdišče je bila prepoznana leta 1959, ko sta lastnika zemljišča v njej našla predmete iz pozne bronaste dobe. Kot so pokazale arheološke raziskave, so se v jami skrivali tudi sledovi iz časa rimske dobe. Pred drugo svetovno vojno in po njej so jamo uporabljali kot odlagališče poljedelskega in vinogradniškega orodja ter pripomočkov, med drugo svetovno vojno pa se je v njej skrivala skupina partizanov Kozjanskega odreda.

Brežiški mestni park

Le nekaj korakov stran od brežiškega gradu je čudovit kotiček za preživljanje najbolj vročih dni v poletju, brežiški mestni park. Poleti se tu lahko ohladite pod mogočnimi krošnjami dreves, jeseni naužijete čudovitih jesenskih barv, v zimskem času pa je park pravi kraj za uganjanje zimskih vragolij. Decembra je tu še posebej zanimivo, saj je park v okviru dogajanja v mestu tudi praznično okrašen. Park ponuja kratko učno pot, igrala za najmlajše, predstavlja pa tudi začetek Pravljičnega sprehoda po Brežicah. Na obrobju parka, ob MC hostlu Brežice, lahko na svoj račun pridejo tudi vsi rekreacije željni obiskovalci Brežic, od leta 2013 so vam tu na voljo naprave za trim oz. tako imenovani fitnes na prostem.

Brod na Mostecu

V brežiški občini je kar 130-letna splavarska tradicija. Brod na Savi je čudovita popestritev izleta ali daljšega bivanja v občini Brežice. Goste vsakodnevno vozi preko reke Save iz Term Čatež v vas Mostec in nazaj. Na pot preko valov se lahko podate individualno, sprejemajo pa tudi skupine, ki jim po želji pripravijo manjšo pogostitev na brodu ter povedo kaj več o brodarstvu nekoč. Izlet lahko združite z ogledom Mosteca, prijazne in domače vasice, in si v bližnjih gostilnah privoščite kaj za pod zob ali si ogledate vaško cerkev sv. Fabijana in Sebastijana.

Gnezdišče ptiča čebelarja

V peskokopu kremenčevega peska v Župjeku na Bizeljskem se je naselila ena najlepše obarvanih ptic − čebelar. Ime izvira iz načina prehrane, saj jé divje čebele in žuželke, ki jih z neverjetno spretnostjo lovi v zraku. Razen v peščenih stenah na Bizeljskem gnezdi še ob reki Muri, na Goriškem, v peskokopu Ravno na vzhodnem delu Krakovskega gozda, posamezni pari gnezdijo tudi v peščenih sipinah gramoznic v Vrbini pri Brežicah. Za opazovanje je priporočljiv daljnogled ali teleskop.

Izvir Gabernice in jama Duplo

V votlini, imenovani Duplo, izvira potok Gabernica, ki priteče izpod hribovja Orlice. Vhod v votlino ni prehoden, saj vodo uporabljajo za vodooskrbo Bizeljskega. Nekaj metrov pred votlino je vodno kolo, ki predstavlja simbol neminljive energije.

Kozjanski park

Kozjanski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij v državi. Sega v posavski, obsoteljski in kozjanski prostor. Označuje ga izjemno visoka stopnja biotske pestrosti, kar potrjuje tudi dejstvo, da je 69 % površin vključenih v območja Natura 2000. Kozjanski regijski park je prejemnik znaka Slovenia Green Park.

Najdebelejši hrast dob v Sloveniji

Pot do najdebelejšega hrasta v Sloveniji vas bo vodila le streljaj od mesta Brežice skozi majhno, a prijetno vasico Cundrovec. Ko se boste popeljali čez dolgo ravnico, boste zavili levo in nekaj sto metrov naprej bo sledil čudovit pogled na pravi orjaški hrast. Ocenjujejo, da je star približno 300 let. Hrast meri v višino skoraj 20 metrov, njegov obseg pa je 795 cm.

Naravni park Jovsi

Jovsi so 460 ha veliko območje zamočvirjenih travnikov vzdolž reke Sotle med Kapelskimi goricami. Zavarovani so kot spomenik narave in območje Nature 2000. Zaradi naravnih danosti in ekstenzivnega kmetijstva so tu svoj življenjski prostor našle številne redke in ogrožene rastlinske ter živalske vrste. V naravnem parku je obnovljen opazovalni stolp, ki je namenjen vsem ljubiteljem narave. V informacijski sobi v središču Kapel, kraja med Brežicami in Bizeljskim, lahko okoliško naravo spoznate z ogledom naravoslovnega filma, informativnih panojev in drugih animacij ter prisluhnete različnim tematskim predavanjem. V Kapelah je električna polnilnica za avtomobile.

Sotočje Krke in Save

Vsak, ki v Brežice prihaja iz smeri avtoceste Ljubljana–Zagreb, iz smeri Term Čatež ali od drugod, iz smeri juga proti severu Brežic, ne more mimo največje naravne lepote Brežic, sotočja Krke in Save. Idiličen pogled na sotočje lahko doživite na mostu, ki povezuje vas Čatež ob Savi z Brežicami. Priljubljena točka, tako imenovana “Špica”, privablja na most mnogo ljubiteljev narave, fotografe, navduši pa tudi vsakega naključnega obiskovalca Brežic. Z glavnega mostu je lep razgled tudi na edinstveni železobetonski most nad Krko in Savo.

Narava

Odkrijte čarobnost narave Brežic in okolice

Gradovi

Odkrijte skrivnostno zgodovino in arhitekturo gradov