Tradicionalne prireditve

Ustvarite nepozabne spomine

K utripu mesta pripomorejo raznovrstne prireditve, ki se zvrstijo v vseh letnih časih ter ulice preplavijo z vrvežem in zanimivim dogajanjem. Kar nekaj dogodkov si je ustvarilo sloves tudi v mednarodnem prostoru, pa iz leta v leto raste, se bogati in nadgrajuje z novimi atraktivnimi vsebinami.

Mestna promenada

julij

Mestna promenada je poletna prireditev v starem mestnem jedru Brežic, ko se mesto za dva tedna popolnoma preobrazi in razživi. Promenada ponuja raznolik program s področja glasbe, plesa, otroških delavnic in kulinarike. Brezplačna prireditev poteka vsako leto julija in pomembno prispeva k promociji kulture in turizma v Brežicah.

Mestna promenada ’24

Posavski festival tematskih poti

Maj–junij

Festival zajema pestro paleto tematskih poti ter ponuja več kot 30 organiziranih tur, skupaj s strokovnim vodenjem, izobraževalnim programom, posavsko kulinariko, lokalnimi zgodbami ter pestro izbiro namestitev. Posavski festival je del akcije Slovenija hodi, katere podpornik in promotor aktivnega načina življenja je naš olimpijec Primož Kozmus.

Dobovski fašjenk

Februar–marec

Zgodovina pustovanja v Dobovi in okoliških vaseh sega daleč v preteklost. Po ustnem izročilu najstarejših krajanov je pustni karneval znan že iz časa njihovih prednikov. Do danes se je najbolje ohranila maska kosca, ki izvira iz vasi Loče, in prutarja, ki se je ohranil na Velikem Obrežu. V poletnih mesecih pa njihove pustne skupine sodelujejo na poletnih evropskih mednarodnih karnevalih. Tradicionalni kulturni dogodek, ki sodi med največje turističnokulturne prireditve v tem delu Slovenije, vsako leto v Dobovo privabi ogromno obiskovalcev. Eno izmed priznanj si je zaslužil tudi s sprejetjem v Združenje evropskih karnevalskih mest – FECC.

Turistično društvo Dobova

Motozbor MK Škorpion

Avgust

Tradicionalno motoristično zborovanje v Velikih Malencah že več kot 20 let prireja MK Škorpion. Zborovanje vsako leto v Brežice privabi ogromno motoristov iz Slovenije, Hrvaške in drugih evropskih držav. V sklopu motozbora je vsako leto organiziran bogat program na prizorišču dogajanja, motoristi pa se odpeljejo tudi na panoramsko vožnjo po občini Brežice.

Martinovanje na Bizeljskem

November

V osrčju vinorodne dežele Bizeljsko vsako leto poteka tradicionalno martinovanje, kjer zabave nikdar ne manjka. V dveh dneh je poleg osrednjega dogodka poskrbljeno tudi za bogat spremljevalni program ter degustacijo vin in mošta.

Silvestrovanje na prostem

December

Vsako leto v Brežicah dočakamo prihod novega leta na ulicah, prav v osrčju starega mestnega jedra, pred občinsko stavbo. Med prazniki lokalni gostinci poskrbijo za posebej ugodne pakete in jih ponudijo vsem, ki se želijo od starega leta posloviti ravno pri nas. Ob odlični hrani in še boljšemu vinu boste v Brežicah zagotovo našli kotiček za prijetno praznovanje, pred polnočjo pa se nam pridružite na skupnem praznovanju na ulici.

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice