Vinotoči in vinske kleti

Doživite okuse in arome vrhunskih posavskih vin

Nazaj

Po gričevjih občine Brežice se vijeta Podgorjanska in Bizeljsko-Sremiška vinska cesta, ki ju je vsekakor vredno raziskati. Ugotovite, čigavo vino vas najbolj navduši, in se podajte naravnost k ponudniku.

Prihajajoči dogodki

Repnice

Raziščite jame na dnu panonskega morja

To so jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj pozimi shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so tudi dobile svoje ime.

Podgorjanska vinska cesta

Vije se po desnem bregu Save in je znana kot vinska cesta, kjer častijo vino cviček, ki velja za slovenskega posebneža. Cviček je lahko kiselkasto rdeče vino, ki je svojevrstno zato, ker je narejeno iz rdečih in belih sort grozdja. V Gadovi Peči, ki velja za zibelko cvička, so domačini vzpostavili dežurne zidanice. Odprte so vsak petek, soboto in nedeljo, po dežurnem telefonov pa vsak dan. Da cviček lažje steče po grlu, ga postrežejo, kot se spodobi – skupaj s slastnimi domačimi dobrotami.

Delovni čas in kontakt dežurnih zidanic v Gadovi Peči: vsak petek, soboto in nedeljo od 10. do 19. ure. Med tednom po dežurnem telefonu: 041 559 271 in 041 618 053.

gadovapec.eu

Bizeljsko-Sremiška vinska cesta

Poteka po levem bregu Save, kjer vinogradniki pridelujejo rdeči in beli bizeljčan, ki od leta 2009 nosita oznako PTP (priznano tradicionalno poimenovanje), ter ostala odlična vina. Posebnost vinske ceste so repnice – jame, izkopane v kremenčevem pesku, ki ga je na območje Bizeljskega pred milijoni let naplavilo Panonsko morje.

Repnice

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

Visitor center (Water tower Brežice)
Ulica stare pravde 30
8250 Brežice
+386 40 671 118 vodnik@pmb.si
Delovni čas: Zimski čas (november-februar) od torka do petka: 8.00–16.00, sobote: 10.00–16.00, nedelje in prazniki: 13–16

E-novice