Sosednje destinacije v Posavju

Posavje, polno priložnosti

Raziskuj, okusi in doživi Posavje!

Brežice so ena od destinacij v regiji Posavje. Želite doživeti še ostale? Posavje je polno raznovrstnih doživetij, ki čakajo, da jih odkrijete.

kostanjevica-na-krki-2067.jpg.webp

Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki je najmanjše slovensko mesto na otoku, znano po starem strnjenem mestnem jedru, ki edino leži na otoku reke Krke. Mestece je posvečeno kulturi kjer na majhni površini nudi izjemne bisere, povezane z našo dediščino. Slikovita okoliška kulisa Gorjancev in živopisnih vinogradov privablja mnoge rekreativne kolesarje in pohodnike, reka Krka pa je raj za poletne osvežitve, čolnarjenje in supanje. Streljaj stran od otoka lahko obiščete specializirani likovni muzej - Galerijo Božidar Jakac, ki domuje v monumentalni stavbi nekdanjega cistercijanskega samostana - spomeniku državnega pomena. Po površini razstavnih prostorov je eden največjih slovenskih muzejev s predstavljeno široko paleto delovanja od starih mojstrov do sodobne likovne umetnosti, lahko pa se zgolj sprehodite po oklici nekdanjega samostana, ki ga obdajajo lesena kiparska dela, nastala na najstarejšem še delujočem simpoziju kiparjev na svetu – Formi vivi. V bližini mesta se nahaja še en biser, Kostanjeviška jama, ki je ena najlepših in najdaljših kraških jam v jugovzhodni Sloveniji, v Črneči vasi pa si je vredno ogledati obnovljeni Stražni stolp iz časa turških vpadov.

sevnica-1873.jpg.webp

Sevnica

Sevnica je mesto ob Savi, znano predvsem po srednjeveškem gradu, ki se mogočno dviga nad starim mestnim jedrom. Grad je edinstven že po tem, da na pobočju pod njim raste 500 trt modre frankinje, ki jo lahko pokusite v grajski vinoteki. Skozi grajski park vodita tematska pot "Gozd je kultura" in energijska pot z označenimi energijskimi točkami. Seveda pa je Sevnica še mnogo več kot grad. Obiskovalce navduši Lisca, 947 m visok hrib, ki ponuja izvrsten pogled daleč naokoli. Do vrha vodijo številne poti, med njimi tudi zahtevna plezalna pot, edina v Posavju. Lisca je priljubljena med kolesarji in jadralnimi padalci. Polet s padalom ponudi edinstveno doživetje doline reke Save. Tu so še urejene kolesarske poti, etnološka zbirka, bogata kulinarična in vinska ponudba, ježa konj, bazen, ribolov na Savi, pa arheološki park Ajdovski gradec, na raziskovanje katerega se odpravite z Ajdovsko košarico in še mnogo drugega. Sevnica je skriti biser, ki navduši vsakogar, ki se jo nameni odkriti.

krsko-1865.jpg.webp

Krško

Prijetno mestece ob Savi je stičišče mnogoterih poslovnih poti ter kulturnih, kulinaričnih, poučnih in razgibanih doživetij. Krško vabi, da ga odkrijete! Razgibajte se ob brezmejnih pohodnih in kolesarskih poteh, odkrijte staro mestno jedro in novi del mesta, s svojo bogato vsebino in ponudbo. 
V mestu, dobro poznanem po energetiki, naj vas pot zanese tudi do interaktivnega multimedijskega centra Svet energije, ki vam bo pričaral popolnoma novo izkustvo in pogled na energijo.
Zgodovina mesta priča o ljudeh, ki so tu pustili svoj pečat. Njihove zgodbe so shranjene v prostorih Mestnega muzeja Krško. Obiska vredna je Valvasorjeva knjižnica, kjer vam bodo odkrili skoraj pol tisočletja star, prvi slovenski prevod Biblije. Tam se nahaja tudi spidvaj soba, s stalno zbirko tega športa in je tudi edina tovrstna v Sloveniji. Odlična hrana in vrhunska vina, so razlog več, da obiščite Krško in poskusite okuse Posavja. Nad reko Savo stoji mogočni grad Rajhenburg, kjer vsako leto poteka Rajhenburški dan čokolade in likerjev, ki pa jih lahko poizkusite tudi v Hiši trt, vina in čokolade Kunej.

radece-2154.jpg.webp

Radeče

V Radečah, nekoč pomembnem splavarskem pristanišču, še vedno ohranjajo šege in običaje splavarjev. Pridružite se splavarjem na rajži z radeškim splavom ali pa se sprehodite po Učni poti Savus, ki vodi skozi park Dvor vse tja do Didaktičnega kroga ob bajerju na Hotemeškem polju. Obiščite Radeško tržnico z vertikalnim zeliščnim vrtom in železni most, ki se v enem loku mogočno pne čez reko Savo. Spočijte si v senci Gašperjevega kostanja in se potopite v preteklost z obiskom Etnološke zbirke Ključevšek ali Svibnega s slikovitimi razgledi na dolino Sopote. Privoščite si kozarec rujnega iz Ostrovrharjevih vinskih goric in odlično lokalno kulinariko. Raziščite Radeče in doživite gostoljubnost ljudi, tesno povezanih z naravo in tradicijo.

bistrica-ob-sotli-2573.jpeg.webp

Bistrica ob Sotli

Bistrica ob Sotli je manjša občina v regiji Posavje, ime nosi po reki Bistrici in reki Sotli, ki tečeta v bližini in se nato tudi združita. Bistrica ob Sotli ima bogato naravno in kulturno dediščino. Znana je predvsem po Svetih gorah, ki so izjemno staro romarsko središče. Tam se nahaja cerkev sv. Petra in razvaline gradu Kunšperk. V bližini so pohodniške poti, strelišče Kunšperk, mogoče pa so še številne športne in druge aktivnosti. Ste za vinska doživetja ali nakup lokalnih pridelkov? Potem je Bistrica ob Sotli, s številnimi vinarji in kmetijami, pravi kraj za postanek.

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice