Posavski muzej Brežice

Nazaj

Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice

Posavski muzej Brežice

Posavski muzej Brežice

NaslovCesta prvih borcev 1, 8250 Brežice
Telefon+386(0)7 466 05 17
E-mailvodnik@pmb.si
Spletna stranwww.pmb.si

Posavski muzej Brežice je ustanova, ki že sedem desetletij povezuje Posavje in na področjih umetnostne zgodovine, zgodovine, arheologije, etnologije, konzerviranja in restavriranja skrbi ter predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes. V njem si lahko ogledate številne stalne in občasne razstave, ki pripovedujejo o tisočletjih posavskih hribov in ravnic, ter uživate v podobah, ustvarjenih v baročni dobi (Viteška dvorana, stopnišče in kapela). Grad pa je odličen prostor tudi za poroke v eni najlepših baročnih dvoran, koncerte, kulturne prireditve in slovesnosti, dogodke, prireditve, delavnice …Organizirani so večdnevni počitniški programi za otroke in mladostnike med zimskimi, poletnimi in jesenskimi počitnicami. Udeleženci na delavnicah in ogledih na sproščen in igriv način spoznavajo preteklost, umetnost in bogato dediščino Posavja, se kot soustvarjalci razstav aktivno vključujejo v muzejsko delo ter ob spoznavanju vseh kotičkov gradu začutijo utrip življenja znotraj grajskih zidov. Nepozabna je tudi noč, preživeta v muzeju.

V gradu Brežice, spomeniku nepremične dediščine, od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice, ki predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes.

Posavski muzej Brežice je ustanova, ki že od leta 1949 povezuje Posavje in na področjih umetnostne zgodovine, zgodovine, arheologije, etnologije, konzerviranja in restavriranja skrbi ter predstavlja dediščino Posavja od najstarejših dni do danes. V njem si lahko ogledate številne stalne in občasne razstave, ki pripovedujejo o tisočletjih posavskih hribov in ravnic, ter uživate v podobah, ustvarjenih v baročni dobi (Viteška dvorana, stopnišče in kapela). Grad pa je odličen prostor tudi za poroke v eni najlepših baročnih dvoran, koncerte, kulturne prireditve in slovesnosti, dogodke, prireditve, delavnice.

Viteška dvorana s svojo fresko poslikavo je edinstvena iz tega časa na Slovenskem. Zaradi impozantnega, v celoti poslikanega dvoranskega prostora je prvovrstna baročna galerija z bogato mitološko vsebino, vključena v skop muzejskih zbirk.

Poslikava Viteške dvorane je avtorsko delo slikarja slovenskega rodu, Frančiška Karla Remba (1675–1718), ki se je v tedanjem Rheinu mudil med letoma 1702 in 1703. Legenda pravi, da je K. F. Remb odšel na izpopolnjevanje v Rim in tam med drugim obiskal palačo Barberini, po vzoru katere je poslikal dvorano v Brežicah.
Že v zgodnjem baročnem času so bile Ovidove Metamorfoze zelo razširjeno branje, zato ni nič nenavadnega, da so prav te zgodbe postale inspiracija za določene prizore poslikave. Na banjastem prehodu stene v strop si sledijo prizori iz grško-rimske mitologije oz. Ovidovih metamorfoz, ki hkrati ponazarjajo štiri elemente.

Organizirani so večdnevni počitniški programi za otroke in mladostnike med zimskimi, poletnimi ter jesenskimi počitnicami. Udeleženci na delavnicah in ogledih na sproščen ter igriv način spoznavajo preteklost, umetnost in bogato dediščino Posavja, se kot soustvarjalci razstav aktivno vključujejo v muzejsko delo in ob spoznavanju vseh kotičkov gradu začutijo utrip življenja znotraj grajskih zidov. Nepozabna je tudi noč, preživeta v muzeju!
 

Posavski muzej Brežice

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice