Železnobetonski most

Nazaj

V Brežicah je sotočje Save in Krke. Sava je bila od 14. stoletja pa vse do konca prve svetovne vojne deželna meja med Kranjsko (na desnem bregu) in Štajersko (na levem bregu), danes med Dolenjsko in Štajersko. Še danes med prebivalci velja kot mejnica med pokrajinama.

Ste vedeli, da je bila Sava pomembna vodna pot?  V 18. in 19. stoletju je bila najpomembnejša rečna pot po kateri so prevažali olje, žito, železo, sol in celo pošto. Leta 1862 zgrajena železniška proga Zidani Most-Zagreb, je izpodrinila ladijski promet po Savi. Most, kjer stojiš sedaj, je bil zgrajen leta 1906. Železnobetonski most Cesarja Jožefa I. čez Savo in Krko je bil s svojimi 524 metri tretji najdaljši most v Avstro-Ogrski. Za prehod je bilo treba plačevati mostnino ali mitnico. V ta namen je imela mestna občina zaposlenega mostninarja, ki je skoraj do druge svetovne vojne pobiral plačilo za prehod. Cene so bile določene, celo za perutnino, otroški voziček ali samokolnico.
Med drugo svetovno vojno so mesto mitničarjev prevzeli Nemci, mitnica je dobila funkcijo stražarnice za nadzor nad ljudmi. Most so hoteli po koncu druge svetovne vojne razstreliti Nemci, a so se morali hitro umikati pred partizani, za njimi so se po njemu umikali ustaši, ki bi razstrelitev zagotovo izpeljali, a jim je načrte prekrižal takratni brežiški župan Henrik Klabučar.  Most krasi secesijska oblika ograj, ki dajejo tehniki mehkobo. Most je bil pomembno srečališče zaljubljenih…. Ko sta se dva srečala na mostu, se je tudi zaiskrilo.
 
Most s svojo slikovitostjo privablja številne zvezdnike. Jackie Chan se je v Brežicah mudil leta 1986, ko je med snemanjem filma Božjega oklepa po mostu norel z avtom in motorjem za motokros.

In tako kot mostovi združujejo bregove, se povezujemo tudi ljudje. Združujemo naša srca. Vabimo te, da odideš na drugi most proti HE Brežice, poskrbiš za spominsko fotografijo na »foto točki«, ter razvozlaš uganko, ki te popelje na naslednjo točko na poti ljubezni. 
V njem živita kralj in kraljica…[grad]

Prihajajoči dogodki

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice