Vodovodni stolp

Dobrodošli pri gotovo najbolj prepoznavni točki v našem lepem mestu!

Nazaj

Z razgibano veduto, ki jo krasi mogočen vodovodni stolp, se lahko pohvalijo le še v severnem delu Kranja.
Poglejte si ta zanimivi stolp, ki je od 1914 pa vse do 1983 omogočal, da je bila voda, ki so jo načrpali iz zajetja v Brezini, stalno dostopna tudi v samem centru mesta: visok je kar 46 metrov, okrogle oblike, na vrhu pa ga krasi osmerokotni zaključek, kjer se je nahajal rezervoar z vodo. Vodovodni stolp je postal simbol Brežic, ki ga je Občina umestila tudi v svoj uradni znak.

Sedaj pa se ozrite navzgor in poglejte leseni okras na vrhu.
Vodovodni stolp ima namreč svojo ljubezensko zgodbo.

Legenda pravi, da se je nek plemič ali poslovnež ob obisku Brežic zaljubil v Brežičanko in se v znak svoje ljubezni s takratnim arhitektom dogovoril, da na Vodovodni stolp okoli oken oblikuje srca. Lepo oblikovan spomenik tehnične dediščine ponuja interaktivno doživetje o vodi in preskrbi z njo ter njenemu pomenu. Srca pa vse te vrednote in neprecenljivost dobre in dostopne vode dodatno osmišljajo.
Romantično, kajne?
 
Kot ste spoznali, se ljubezen v vseh svojih oblikah skriva v mnogih kotičkih Brežic. Brežice nosijo veliko ljubezenskih zgodb, predvsem pa so majhno mesto z velikim srcem, kjer stavbna pročelja mestnega jedra pišejo zgodbe o zanimivi zgodovini, kulturi, arhitekturi in življenju Brežičanov. 
 
Prišli pa smo skoraj do konca brežiških ljubezenskih zgodb, a vendar… Brežičani smo zares znani po tem, da vas domov ne pustimo lačne. Poleg ljubezni do dediščine, nudimo na pokušino tudi ugodje ob dobri hrani, in zaresno udejanjanje pomena reka »Ljubezen gre skozi želodec«.  Le korak od Vodovodnega stolpa se nahaja Ošterija Debeluh. Ta nudi vrhunsko kulinariko, ki je dodobra prepredena s svežimi idejami, in se dopolnjuje z okusi kakovostne, lokalno  pridelane hrane (krškopoljec,…) in žlahtne kapljice. Užitje doživetja okusa in njegovih prepletov razkrije filozofijo, ki ji sledi tematska pot.  

Prihajajoči dogodki

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice