Nemški dom s hotelom Pri črnem orlu

Nazaj

Brežice so dolga leta ostajala otok slovenskega nemštva.

V času narodnoosvobodilnih bojev med Slovenci in Nemci v Brežicah je vsestranska politična dejavnost slovenskega Narodnega doma spodbudila brežiške Nemce, da so proti koncu leta 1904 odprli Nemški dom s hotelom Pri črnem orlu. Nemški dom je postal drugi dom »brežiških« Nemcev in njihovih podpornikov.

Če se je v Narodnem domu širila slovenska narodna zavest, ki je bila pomemben pri oblikovanju narodne identitete Brežičanov, je bila Nemška hiša center širjenja nemškega jezika, kulture in idej o nemškem političnem gibanju. Kultura in nenazadnje kulturna dediščina, ki so nam jih pustili brežiški Nemci so pomemben del zgodovine mesta.
Sama stavba je bila zgrajena v severno renesančnem slogu in je prava posebnost mesta.

Ljubezen do nemškega »načina življenja« je prispevala k širjenju Brežic, ki so postajale politično, gospodarsko in administrativno središče, kjer sta bila v nenehnem trenju slovenska in nemška mišljenja in politična gibanja. Vsaka je po svoje vplivala na modernizacijo in razvoj mesta. Ljubezen do narodne zavesti in izkazovanja pripadnosti je oblikovala Brežice v mesto, ki je ponosno na svojo raznoliko preteklost. Zagotovo pa se je ta ljubezen prelila tudi v srca meščanov. V mestu se je v tem času po večini slišala izključno nemška beseda, vendar so Slovenci in Nemci sobivali in kdo ve koliko skrivnih ljubezni in porok se je zgodilo med njimi.
Ljubezen do doma na nek način simbolizira tudi spomenik izgnancev, iz katerega so šli, pa niso vedeli ali se bodo vrnili.
 
Kam pa sedaj?
Streha visoka nad mestom bedi, v njej vsako uro zvon zadoni. [cerkev]

Prihajajoči dogodki

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice