Narodni dom

Nazaj

Dandanes nam je samoumevno, da v lastni državi pišemo, beremo in  govorimo  materni jezik. A nekoč temu ni bilo tako.

Ob koncu 19. stoletja, ko so bili napisi v mestu samo nemški in je občinski tajnik vztrajno uporabljal nemški žig namesto slovenskega, je bilo za narodno zavest izrednega pomena, da je v Brežicah deloval slovenski Narodni dom, posojilnica, tamburaški in pevski zbor. Narodni dom, ki je bil zbirališče zavednih Slovencev, je bil slovesno odprt 11. 8. 1895, na otvoritev pa so prišli slovenski domoljubi iz vseh smeri dežele. Poglejte, Narodni dom je stal le nekaj metrov od zbirališča nemških simpatizerjev.

Pred Narodnim domom je v stavbi pred vami deloval hotel Klembas, po smrti lastnikov pa so se rodoljubi iz Brežic in okolice izjemno hitro organizirali, zbrali denar, odkupili to stavbo in v njej odprli Posojilnico v Brežicah. Tu je nato svoje stalne prostore za delovanje končno dobila tudi čitalnica (in s tem čitalniško gibanje), pa gostinski lokal, urarska obrt Mirka Gregoriča, brivsko-frizerska in lasuljarska obrt Josipa Holya, steklarstvo in drugo.
Stavba je bila leta 1904 nadgrajena in je dobila napis Narodni dom. Postal je središče društvenega življenja, ko so po ustanovitvi brežiški Sokoli v njem prirejali koncerte, plese, gledališke predstave ...  A že 15. avgusta leta 1896 se je tu odvil pevski koncert, udeležba je bila izjemna. Na koncert je prišlo okoli dva tisoč gostov. Koncert se je odvijal na vrtu in v dvorani Narodnega doma v hotelu Klembas.
Slovence so skozi zgodovino v pravo smer, vse do samostojne države, vodili pokončni žene in možje, domoljubi, ki se s svojo ljubeznijo do domovine niso kitili in bahali, temveč so jo živeli. 
Pomembno je, da imamo domoljubje in ljubezen do lastne domovine. Domoljubje je opredeljenost vseh prebivalec, je prostor, kultura, zgodovina, vrednote, v katere smo se rodili. Ljubezen do domovine je nekaj, kjer se lahko poistovetimo vsi. V mestu je deloval Radoslav Razlag, odvetnik in pesnik, ki je napisal pesem Domovini, in skladatelj Benjamin Ipavec, ki je napisal ključno pesem za vzpostavljanje nacionalne istovetnosti.
 
Kam sedaj? Ljudje radi raziskujemo nove kraje, države. Velik vpliv v Brežicah je imela tudi, ...

Nekdaj razdeljena sem vzhod in zahod delila, a ko sem se združila sem svetovno nogometno lovoriko pridobila. [Nemčija]

Prihajajoči dogodki

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice