Hiša Del Cott

Un caloroso benvenuto!

Nazaj

Zakaj italijansko? Ker se je leta 1771 v čudovito stavbo pred vami iz Italije priselil Leonardo Del Cott in kmalu po prihodu v mesto vnesel več trgovskega vrveža. Hiša družine Del Cott je ena izmed najstarejših hiš v Brežicah. Del Cottovi so bilo dolgo časa najbogatejša in najuglednejša družina v Brežicah. Pred hišo lahko vidite v tlakovcih poseben vstop v "brežiško podzemlje" - gre namreč za vstop v prostore kleti oziroma veliko skladišče, katero je ta znana brežiška trgovska družina mnoga desetletja uporabljala za shranjevanje blaga.

Lokacija te hiše pa nam priča tudi o precej drugačnem toku Save, ki je včasih šumela tik pod hišami na zadnji strani.  Pod hišo del Cottovih se je nahajalo tudi priročno savsko pristanišče.  In tudi tukaj ne gre brez ljubezni: družinska  zgodba govori o 11-letnem Karlu, ki je med igro na glavni ulici s kamnom nesrečno poškodoval zob 10-letni sosedi Evgeniji Potočnik. Na razburjenje staršev se je spontano odzval, da bo v vsakem primeru njegova žena.
In veste kaj? Resnično sta se poročila leta 1877. Tukaj resnično drži pregovor Aristotela: »Kaj je prijatelj? Ena duša, ki prebiva v dveh telesih.«
 
Kam sedaj?
Moški ženskam večkrat podarijo posebno rožo. Katero? Reši uganko in se odpravi do okrepčevalnice s tem imenom.

Dobro nam znana opojna cvetlica, s trni prekrita, je vrtna kraljica. [vrtnica]

Prihajajoči dogodki

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice