Grajska kašča

Nazaj

Brežiško Krško polje je bila pomembna žitnica in »vrt« Slovenije. 

Grajska gospoda je od nekdaj od svojih podložnikov pobirala desetino. Za te potrebe so v mestih gradili velike kašče, kamor so spravljali žito. Brežiška kašča stoji še dandanes, zdajšnje mogočno poslopje pa je iz začetka 18. stoletja, medtem ko se prvotna stavba prvič omenja leta 1491. Lastnik gradu je bila plemiška družina Attems, v začetku 19. stoletja dr. Ignac grof Attems (1774 – 1861), štajerski deželni glavar. Grajska kašča v Brežicah sodi med najlepše ohranjene grajske kašče v Sloveniji in je uvrščena na seznam nepremičnih kulturnih spomenikov državnega pomena.
 A poleg same stavbe želimo tukaj pokazati tudi ljubezen do hrane. Zakaj? Hrana nas drži pokonci, nam daje energijo za vse kar želimo početi pa še tako dobrega okusa je. Hrana tudi povezuje ljudi, saj pogosto poveže družino, prijatelje, pare ob posebnih priložnostih, večerjah. S hrano lahko drugim pokažemo koliko nam pomenijo. Saj veste kaj pravijo, ljubezen gre skozi želodec. Žita so predstavljala osnovna živila ne samo za jedilnike ljudi, ampak tudi slovensko avtohtono pasmo prašičev, vsem znanih krškopoljskih prašičev, ki so se razvili na Krškem polju. Posebnost mesa in mesnin iz prašičev krškopoljske pasme je boljša okusnost, sočnost in aromatičnost mesnih izdelkov in jedi.

Kam sedaj?
Odpravite se po nasprotni strani ceste, do rumene hiše z železnimi polkni. Na polknih poiščite lovorjeve grilande, začetnice LDC in letnico 1790, tedaj veš, da si na pravem mestu.

Prihajajoči dogodki

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice