22. 4 Svetovni dan Zemlje

Nazaj

Pred nami je trajnostni vikend, ko obeležujemo pomembne svetovne dneve povezane s tematike trajnosti okolja, porabe hrane in oblačil. Trajnostni vikend opozarja na globalno problematiko o varovanju okolja in narave. Medtem ko vsi vemo, da je treba slediti trajnostnim in odgovornim načelom, posledice globalnega segrevanja in posegi  naravno okolje puščajo sledi v našem vsakdanu, postali pa bodo resnična grožnja tudi našim zanamcem. 

Svetovni dan Zemlje
  • Dejstvi, da skoraj petina vseh emisij toplogrednih plinov v Sloveniji nastane v gospodinjstvih (8,5 tone emisij toplogrednih plinov) in da povprečni prebivalec Slovenije v enem letu v povprečju porabil 58,2 m3 vode povesta, da je še veliko prostora za izboljšave, čeprav se je v primerjavi z predhodnimi obdobji stanje izboljšalo. Tako se je med drugim od leta 2021 povečalo število vozil na električni in hibridni pogon, postopoma pa se zmanjšuje tudi količina odloženih odpadkov.

Trajnostni vikend se otvori v petek,  22. aprila  s Svetovnim dnem Zemlje, ki nas opozarja predvsem na ranljivost in pomembnost planeta na katerem živimo. Letošnji Svetovni dan Zemlje nosi slogan »Investirajmo v naš planet« in opozarja predvsem na pomen razvoja, inovacij in implementacij rešitev za preprečevanje podnebnih sprememb in degradacije okolja ter za zagotavljanje trajnostne prihodnosti. Na destinaciji Čatež in Brežice se še posebej zavedamo pomena varovanja narave, zato sledimo trajnostnim načelom in kot Zelena destinacija Slovenije delamo trajnostne ter zelene odločitve na področju razvoja turizma v občini Brežice.

V soboto 23. aprila se bomo oblekli v rabljena oblačila in tako proslavili svetovni dan rabljenih oblačilih. Trajnostno obnašanje že dolgo ne pomeni le skrbi za ohranjanje čistega okolja, ampak veliko več. Pomeni, da na vsakem koraku najprej pomislimo na posledice, ki jih bo imelo naše ravnanje na celoten ekosistem. Nakup oblačil ob tem ni nobena izjema. Tekstilna industrija sodi med največje onesnaževalce okolja. Ob proizvodnji oblačil nastaja namreč veliko odpadkov, ki so v veliki večini toksični. Z izpiranjem tekstila razna barvila in kemikalije svojo pot zaključijo v svetovnih vodah, ter posledično onesnažujejo celoten ekosistem. Številne kemikalije, ki so uporabljene pri obdelavi blaga, se v določenih količinah izločajo tudi na našo kožo.
Zato naj bo nakup oblačil premišljen. Da bi s svojim ravnanjem kar najmanj obremenjevali okolje, imejmo ob izbiri nove garderobe vselej v mislih, kakšna je bila pot oblačila do prodajne police. Pa tudi, da bodo oblačila nekega dne zaključila svojo pot. Kako dolgo se bodo razkrajala? Kako obremenjujoča bodo ob tem za okolje? Žal ne moremo biti ozaveščeni o vsakem koraku na poti do nastanka oblačila, pa vendar lahko izbiramo premišljeno, saj se trajnostno ravnanje začne že ob nakupu. S prepostimi dnevnimi odločitvami, lahko zaključimo ta začaran krog, v katerega nas sili modna industrija in na primer:

 

  • Nakupujte v  trgovinah z rabljenimi oblačili. Tudi v Brežicah jo imamo!! Zavijte v butik ponovne uporabe Stara šola in nakupujte brez slabe vesti!!
  • Izbirajte kose, ki jih boste dolgo nosili. Recite NE oblačilom, za katera veste, da jih boste oblekli le nekajkrat.
  • Kupujte oblačila iz recikliranih materialov. Spoznajte trajnostne znamke oblačil. Trajnostna moda je na voljo tudi v Sloveniji.
  • Izposodite si oblačila za enkratne priložnosti. Tako se boste izognili nakupom oblačil »za posebne priložnosti«, ki potem le visijo v omari.

Tretja trajnostna problematika pa govori o pomenu zavržene hrane, ki je danes eden večjih globalnih izzivov in  s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno, ter jo obeležujemo 24. aprila.
Dnevno zavržemo ogromne količine neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane. Letno v Sloveniji zavržemo 140.000 ton hrane, kar znaša 68 kg na prebivalca.  Kar 52 % vse zavržene hrane nastane v gospodinjstvih, presenetljivih 33 % sveže hrane pa pristane v smeteh. Čeprav imamo srečo, da imamo svežo in poceni hrano vedno na dosegu roke, se moramo neglede na to zavedati njenega pomena in jo ne jemati tako lahkomiselno in samoumevno.
Vsak izmed nas se lahko prisostvuje k pravilnim odločitvam v vsakdanjem življenju, bodisi v doma, v službi ali šoli in tako pomaga k zmanjševanju obremenitev našega planeta. 


 Najmanjši koraki vodijo k dolgoročnim rešitvam. Zato prispevajmo svoj del, kajti boljši svet je v naših rokah!

Svetovni dan Zemlje
Svetovni dan Zemlje

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

Visitor center (Water tower Brežice)
Ulica stare pravde 30
8250 Brežice
+386 40 671 118 vodnik@pmb.si
Delovni čas: Od torka do sobote: 10.00–18.00, nedelje in prazniki: 14.00–16.00

E-novice