Vodovodni stolp Brežice

Nazaj

Bizeljska cesta 4, 8250 Brežice

Vodovodni stolp je najprepoznavnejša točka mesta. Vertikala nas spremlja že od daleč in vabi v mesto, ki je bilo več stoletij znano kot “važno trgovsko mesto”. Zgrajen je bil leta 1914 za potrebe mestnega vodovoda. Visok je 46 metrov, v večjem delu je okrogel, na vrhu pa ga zaključuje osmerokotni rezervoar, ki je postavljen na šestnajstih konzolah. Brežiški vodovodni stolp je, poleg kranjskega iz leta 1911, edini primer vodnega stolpa iz tega časa na Slovenskem ter priča o zanimivem načinu reševanja preskrbe z vodo na ravninskih območjih. Svojo funkcijo je s pomočjo elektrarne opravljal vse do leta 1983, danes pa že od daleč vabi v Brežice.

Vodovodni stolp Brežice

Vodovodni stolp Brežice

NaslovBizeljska cesta 4, 8250 Brežice
Telefon+386 7 46 60 517
Mobitel+386 31 708 737
E-mailvodnik@pmb.si

Vodovodni stolp, simbol Brežic, zaradi svoje višine, mogočnosti in trdnosti že od daleč vabi v mesto in vzbuja občudovanje tako domačinov kot tudi obiskovalcev. Leta 1914 so ga zgradili za potrebe mestnega vodovoda, sočasno z naftno elektrarno, ki je dajala moč črpalkam za prečrpavanje vode v vodohran na vrhu stolpa s prostornino 203 m3. Od tu naprej je voda po vodovodnem omrežju potovala v brežiške domove. Zaradi novih in sodobnejših virov pitne vode je vodovodni stolp sčasoma pričel izgubljati svojo prvotno funkcijo, leta 1983 pa je bil izključen iz vodovodnega omrežja. Danes je vodovodni stolp edini vodovodni stolp v Sloveniji, ki je v celoti dostopen obiskovalcem in priča o inovativnem načinu preskrbe z vodo na ravninskih področjih na začetku 20. stoletja.

Prenovo vodovodnega stolpa v notranjosti je usmerjala nova namembnost in skrb za obiskovalce. V sedmih novonastalih nadstropjih od skupno osmih ob zadnji prenovi so predstavljene zgodbe o tehničnem napredku, ljubezni in povezovanju narave in kulture. Nove tehnologije z vključevanjem izvirnih predmetov in uporabo replik interpretirajo dediščino vode in njen pomen na interaktiven način, kar naredi pripoved o vodi zanimivo vsem generacijam. Vodovodni stolp je danes dostopen vsem, saj je do najvišje točke stolpa – razgledne točke, ki je urejena v nekdanjem vodohranu in ponuja 360-stopinjski razgled na Brežice z okolico, urejen dostop po stopnicah ali z dvigalom. Zgodbo o vodi zaokrožata pitnika, postavljena pred vhod in v šesto nadstropje stolpa, ki ponujata obiskovalcem odlično brežiško vodo.

Del prenove zajema tudi ureditev paviljona ob vodovodnem stolpu, ki je namenjen sprejemu posameznikov in skupin, željnih spoznavanja dediščine, življenja mesta in območja. V njem sta poleg recepcije in informacijske točke urejeni tudi trgovina s spominki in kavarna, kjer si lahko obiskovalci odpočijejo in med izdelki domačih ponudnikov odkrijejo kaj zanimivega.

Vodovodni stolp je danes prepoznavni in zaščitni znak mesta in ima neprecenljiv pomen za Brežice in območje.

Prenovljena podoba vodovodnega stolpa

Vodovodni stolp je bil zgrajen leta 1914, o čemer priča tudi napis nad vhodom. Stolp ima obliko valja in v višino meri 46 metrov. Obliko dopolnjujejo trije, danes razgledni balkončki z daljnogledi, postavljeni na višini 19,84 metrov. Novost prenove je 8 notranjih etaž: klet, pritličje in 6 nadstropij, ki omogočajo pot po oblikovanih zgodbah stolpa. Najvišja razgledna točka je urejena v nekdanjem vodohranu, ki je bil napolnjen povprečno s 160 m3 vode, ki je od tu potovala po ceveh brežiškega vodovoda. Vodohran je zaradi novega namena – 360-stopinjskega pogleda v svet – preoblikovan z odprtinami do oken, ki so z zunanje strani arhitekturno obogatena z nizom osmih, v lesu oblikovanih src. Ta so oblikovana v tehniki gradnje, imenovani »fachwerk« oziroma predalčna lesena gradnja. Vrh stolpa zaključuje 8-strana piramidasta streha z meter visokim kovinskim drogom s kroglo, manjšo kovinsko zastavo in koničastim vrhom. Do vsakega nadstropja je urejen dostop po skupno 167 stopnicah ter z dvigalom, kar omogoča dostop prav vsakemu obiskovalcu.

Legenda o ljubezni – »8 src ljubezni v višavah«

Vodovodnemu stolpu daje posebno noto legenda o ljubezni, oblikovana iz arhitekturne podobe zunanjega oboda vodohrana. Neznani arhitekt/načrtovalec stolpa je z načinom gradnje (»fachwerk«) s pomočjo lesa oblikoval osem src, ki obdajajo okna. Legenda pravi, da je pomemben mož, visoki avstro-ogrski cesarski uradnik opredelil izgled oboda vodohrana in s srci počastil neuresničljivo ljubezen z lepo Brežičanko.
Dve zgodovinski mesti, dva vodovodna stolpa: Brežice in Kranj
Poleg Brežic lahko tak primer tehničnega napredka oskrbe z vodo z začetka 20. stoletja na Slovenskem najdemo le še v Kranju. Kranjski stolp meri v višino 34 m, brežiški 46 m, zgrajen pa je bil leta 1911, torej 3 leta pred brežiškim. Kranjski vodovodni stolp je še danes del vodovodnega omrežja.

Po temeljiti prenovi (2021-2022) je od novembra 2022 odprt za vse obiskovalce.

Ogled je voden in je potrebna rezervacija.

REZERVACIJA in NAKUP VSTOPNIC na recepciji Posavskega muzej Brežice ali:

Telefon: +386 7 466 05 17, +386 31 708 737
E-mail: vodnik@pmb.si

Delovni čas:

ZIMSKI ČAS (november–februar)  
od torka do petka: 8.00–16.00
sobote: 10.00–16.00
nedelje in prazniki: 13.00–16.00 

POMLADNI IN JESENSKI ČAS (marec–maj in september–oktober)

od torka do sobote: 10.00–18.00      
nedelje in prazniki: 14.00–18.00 

POLETNI ČAS (junij–avgust)

od ponedeljka do sobote: 10.00–20.00
nedelje in prazniki: 14.00–20.00 

Zadnji vstop v Vodovodni stolp je mogoč eno uro pred zaključkom odpiralnega časa. 

Vstopnina:

  • odrasli: 10,00 €
  • upokojenci, šolarji: 7,00 €
  • družine: 25,00 €
  • skupinska vstopnica (nad 10 oseb): 7,00 €
Vodovodni stolp Brežice
Vodovodni stolp Brežice

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

Visitor center (Water tower Brežice)
Ulica stare pravde 30
8250 Brežice
+386 40 671 118 vodnik@pmb.si
Delovni čas: Od torka do sobote: 10.00–18.00, nedelje in prazniki: 14.00–16.00

E-novice