Otroške dogodivščine

Za nasmejane obraze vaših otrok

Nazaj

Medtem ko si boste vzeli čas zase, lahko vaši otroci uživajo na kateri izmed dogodivščin, ki smo jih pripravili samo zanje. Lahko se jim pridružite na Pravljičnem sprehodu po Brežicah ali pa jih prepustite prijaznim animatorkam Mladinskega centra Brežice, vi pa si privoščite oddih brez skrbi za svoje najmlajše.

Prihajajoči dogodki

Virtualna grajska dogodivščina

V kompleksu Term Čatež, zraven kavarne in slaščičarne Urška, se nahaja virtualna razstava gradov v Posavju. Na voljo je interaktivna tabla, ki vam pokaže lokacijo, oziroma koordinate gradu, s klikom nanj pa vam projicira maketo gradu. Na voljo pa so tudi »VR očala«, ki vas bodo popeljala po lokalnih gradovih in prav gotovo prepričala, da jih obiščete tudi osebno. Vstop na vsebine e-Gradov je brezplačen.

Gradovi

Vožnja z brodom preko Save

V bližini Brežic se je v vasici Mostec vse do danes ohranil edinstveni brod na Savi, ki vabi na prav posebno doživetje. Goste vsakodnevno popelje preko reke Save iz Term Čatež v vas Mostec in nazaj.

Edinstvena vožnja vas ne bo pustila ravnodušnih. Na dogodivščino se lahko podate kadar koli, saj brod vozi skozi vse leto, če je vodostaj reke primeren. Izlet lahko združite tudi z ogledom vasice Mostec, kjer si privoščite kaj za pod zob v gostilni Krulc ali Cetin ali pa raziskujete poti ob reki Savi po nasipu vse do čudovitih savskih brzic.

Z brodom preko Save

Ogled mogočnega gradu Brežice

Na mlade in stare naredi prav poseben vtis mogočni grad Brežice, ki slovi po eni najlepših baročno poslikanih viteških dvoran. V njem deluje Posavski muzej Brežice, ki vas skupaj z najmlajšimi popelje na čisto pravo grajsko dogodivščino.

V muzeju so na ogled atraktivne razstave s prikazom starodavnega načina življenja na tem območju, kmečkih uporov, življenja premožnejših posavskih meščanov in še mnogo več.  Na gradu imajo organizirano veliko delavnic in otroških kotičkov ki pustijo, da otroci raziščejo grad na svoj način. Starši pa lahko med tem časom pogledajo razstave bolj detajlno.

Grad Brežice

Aktivnosti v parku Brežice

Le nekaj korakov od brežiškega gradu je čudovit grajski park, kjer lahko z otroki preživite sproščene trenutke v naravi.

Park ponuja kratko učno pot in igrala za najmlajše, ki lahko uživajo na lesenem vlaku, vriskajo ob spuščanju po toboganu ali preizkušajo svoje spretnosti ob hoji po premikajočih se kladah.

Za popestritev in dodatno akcijo je na voljo tudi fitnes na prostem s trim napravami. Na obrobju parka je MC hostel Brežice, kjer se lahko na terasi MC kluba okrepčate z napitki in uživate v razgledu na park.

Brežiški mestni park

Zabava in kopanje v Termah Čatež ali Termah Paradiso

Tako Terme Paradiso kot Terme Čatež so pravi mali raj za otroke in odrasle. 

V obojih lahko uživate v notranjih in zunanjih bazenih s prijetno termalno vodo, nikdar pa ne zmanjka niti zabave za otroke. Tobogani, počasna reka, vodne atrakcije in različni bazeni so razlog, da bodo najmlajši zagotovo preživeli zanimiv dan, poln doživetij, ki jim bo ostal še dolgo v spominu.

Terme

Piknik ob Krki

Ste za nepozaben piknik ob Krki?

Ob reki Krki v Velikih Malencah so na voljo opremljeni prostori z žarom in klopmi. Poleti v neposredni bližini obratuje priljubljen bar v neposredni bližine Krke, kjer se lahko okrepčate.

K osvežitvi vabi bistra reka Krka, ob kateri je urejen dostop za kopanje. Z otroki se lahko podate tudi na dogodivščino veslanja z najetimi čolni ali supi.

Športna in vodna doživetja

Vzpon na Šentvid in Čateževa energijska pot

Otrokom prilagojena je gozdna dogodivščina Čateževe energijske pešpoti, ki vas iz Term Čatež po nasipu ob reki Savi pelje do vasi Čatež ob Savi. Od tam se podate v gozd z označenimi energijskimi točkami in se počasi vzpenjate do Šentviške gore, kjer vas popolnoma očara razgled na celotno Krško-brežiško polje.

Na vrhu stoji cerkvica sv. Vida, kjer ne pozabite pozvoniti in si nekaj zaželeti. Med vzponom lahko spoznavate Gorjana, klenega prebivalca Gorjancev iz burnega srednjeveškega 16. stoletja. Odkriti morate osem zabojev in si zapomniti simbole, ki so skriti v zabojih, ter vrstni red najdenih zabojev. Zadnji zaboj vam poda skrito Gorjanovo geslo.

Čateževa energijska pot

Jovsi

V Kapelah, nekaj kilometrov iz Brežic, je 460 ha veliko območje zamočvirjenih travnikov, ki so del nature 2000, ter zavarovano območje kot naravni spomenik Jovsi.

Tu se bodo otroci sprehajali v miru med različnimi gozdnimi združbami. V mozaiku močvirnatih travnikov domuje kosec, ena izmed naših najbolj ogroženih vrst. Zraven kosca pa lahko opazimo veliko vrst dvoživk, kačjih pastirjev, metuljev in bobra. Sprehodimo se po markirani Koščevi poti, ki iz Kapel vodi mimo informacijskih točk do opazovalnega stolpa ob mlaki do obronkov Jovsov. Opazovalnica je zanimiva tako za velike kot za male, a vendar moramo biti kar se da tiho, da doživimo Jovse v pravem pomenu. Ob opazovanju različnih dreves ob samem močvirju boste opazili oglodana drevesa, kar pomeni, da se nekje v bližini skriva bober, če boste imeli srečo, ga mogoče srečate.

Naravni park Jovsi

Jahanje konj na kmetiji Zevnik

Turistična kmetija Zevnik je odlična izbira za družine z otroki, saj prisotnost živali pomirja ljudi. Najmlajše ali tiste, ki stikov s konji niso toliko vajeni, pričakata prijazna poni kobilica Lucy in miroljubni Taras.

Popeljeta jih na sprehod, kjer se otroci s konji pobliže spoznajo in začnejo postopoma odkrivati njihov svet. Za otroke s posebnimi potrebami se lahko organizirajo tudi polurne hipoterapije. Za bolj izkušene sta na voljo terenska ježa ali šola jezdenja. Ob zaključku razburljivega in vtisov polnega dne se lahko otroci poigrajo tudi na veliki terasi z igrali.

Jezdenje konjev

Pump track poligon in skejt poligon

Preživljajte prosti čas aktivno.

V mestu Brežic, je poleg Ekonomske šole postavljen pump track poligon. 
Pripravite kolesa, skiroje, rolke, rolerje in poganjalčke ter se podajte čez zaobljene grbine in zavoje! Poligon je izvrstna priložnost za varno rekreacijo, zabavo in urjenje veščin ter spretnosti za vse generacije. 
V bližini Brežiškega jezera se nahaja skejt park, kjer ravno tako lahko preizkusite spretnosti z rolkami ali rolerji. 

Sprehod ob akumulacijskem jezeru in kolesarjenje po Vrbini

Tako za mlajše kot za starejše je primeren sprehod ob drugem največjem akumulacijskem jezeru v Sloveniji, kjer so na nasipu urejene poti z razgledom in neposrednim dostopom v gozd Vrbina.
 
Otroci lahko ob elektrarni opazujejo ribje steze, mečejo kamenčke ter razigrano tekajo daleč stran od prometa in vrveža. Ob sprehodu skozi Vrbino vas bo spremljalo ptičje petje, morda pa vam pot prekriža tudi trop srnic, ki se pasejo po bližnjih travnikih. Po sprehodu ali kolesarjenju se lahko usedete v skate park in opazujete mlade ob izvajanju različnih trikov. Tudi vaši najmlajši lahko preizkusijo svoje ravnotežje. Če ste kot družina avanturistični in ste prišli v Brežice z avtodomom, lahko brezplačno parkirate na parkirišču za avtodome ter se odpravite na sprehod v staro mestno jedro.

E-novice