Predavanje o pomenu za zdravje in dobro počutje

Zrnate stročnice v pridelavi in uporabi

Izobraževanje

Nazaj

ponedeljek, 6. november 2023, 17.00

Mestna hiša Brežice
Zrnate stročnice v pridelavi in uporabi

Organizator: Združenje za ekološko kmetovanje dolenjske, Posavja in Bele krajine

Prijave: Informacije: Marija Marinček 040 254 667

Vstopnina: Vstop prost

Grah, bob, volčji bob, soja, fižol, vinja, leča, čičerika in arašid spadajo v skupino devetih najpomembnejših zrnatih stročnic sveta.
Namen predavanja je predstaviti njihov pomen na vrtu in njivi (poslanstvo stročnic so rodovitna tla) in v prehrani pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja.
Znanja ni nikoli dovolj in vsako novo izobraževanje je nadgrajevanje razumevanja prejšnjega.  
Skupaj bomo osvojili nekaj procesov v naravi in v organizmu, poskusili kavico iz volčjega boba in morda še kakšno jed iz stročnic po receptu Anamarije Ačko Hrovat.

O predavateljici: 

Darja Kocjan Ačko, doktorica agronomskih znanosti je docentka za področje poljedelstva na Univerzi v Ljubljani, Biotehniški fakulteti, Oddelku za agronomijo. V času širjenja konvencionalnega poljedelstva je spodbujala vključevanje več vrst in lokalnih sort poljščin v kolobar, ohranjanje in vzdrževanje naravne rodovitnosti tal ter odločitev za ekološko kmetijstvo. Raziskovala je številne poljščine (pšenico, piro, ječmen, tritikalo, proso, ajdo, mak, konopljo, lan, sončnico, sojo in krompir, njihove agrotehnične in uporabniške lastnosti. Ugotovitve je objavljala v več tujih in domačih znanstvenih in strokovnih revijah, časopisih ter knjigah, kot so Pozabljene poljščine (Kmečki glas, 1999), Poljščine, pridelava in uporaba (Kmečki glas, 2015), Zrnate stročnice, pridelava in uporaba (Kmečki glas, 2016), Sončnica, hrana čebelam in ljudem (Čebelarska zveza Slovenije, 2018), Naša žita (Semenarna Ljubljana, 2015), Proso, novo odkritje pozabljenega žita (Kulturno-naravoslovno društvo Naša zemlja, 2023). Zadnja leta se v okviru raziskovalnih projektov posveča predvsem metuljnicam, še posebej beljakovinsko bogatim zrnatim stročnicam, njihovemu pomenu na njivi in v prehrani. Razveseljujejo jo mlade generacije, še posebej tisti študentje, ki jim je mar suverenost oskrbe s hrano in kako je hrana pridelana.

Fotografija: Nataša Müller

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice