Nadgradnja sistema plačevanja parkirnin

Nazaj

Z odlokom se je omogočila uvedbo plačevanja parkirnin v starem mestnem jedru Brežic preko sistema EasyPark.

 

Nadgradnja sistema plačevanja parkirnin

V dobi digitalizacije mobilno plačevanje parkirnin ponuja dodatne možnosti izbire pri plačevanju parkirnin. V večini slovenskih mest, tudi v Brežicah, je plačevanje parkirnin urejeno s parkomati. Zaradi uvedbe novega sistema oziroma nadgradnje plačevanja parkirnin v našem mestu, ki ga poznajo v več kot 27 državah, je možnost plačevanja v parkomatih nadgrajena z alternativnimi oblikami plačila, kot sta SMS plačevanje ali plačevanje prek aplikacij z mobilnim telefonom.    

Prva ura parkiranja ostaja brezplačna

Občina Brežice je torej s ciljem poenostavitve in bolj učinkovite rešitve plačevanja parkirnin pristopila k vzpostavitvi sistema mobilnega plačevanja parkirnin  s sistemom EasyPark, ki se kot vodilni globalni ponudnik digitalnih parkirnih storitev mednarodnega omrežja razteza čez več kot 3.500 mest.

Aplikacijo EasyPark je mogoče namestiti na pametne mobilne telefone s sistemi Android in IOS. Za plačevanje preko aplikacije se mora uporabnik registrirati in vnesti izbrano plačilno sredstvo (kreditne kartice Mastercard, Visa, Diners in Amex ali sistem PayPal). Strošek uporabe aplikacije pri plačilu parkirnine oziroma provizijo EasyParku plača uporabnik. Provizija znaša 15 % vrednosti parkiranja oziroma najmanj 0,10 EUR. 

Uporabnik na nalepkah z navodili na parkomatu ali na obvestilnih tablah najde območno kodo in jo vpiše ročno, lahko pa omogoči samodejno izpolnjevanje območne kode v telefonu na podlagi lokacije vozila iz GPS sistema. Uporabnik v mobilni aplikaciji začne s postopkom parkiranja s klikom na gumb  "začni parkiranje" in z vrtenjem koleščka določi čas parkiranja. Aplikacija sproti prikazuje skupno ceno parkiranja in čas veljavnosti parkirnine za izbrano vozilo. 10 minut pred potekom parkiranja  aplikacija uporabnika opozori in lahko parkirnino podaljša na daljavo. Uporabnik pa lahko tudi predčasno zaključi parkiranje in plača po dejanski porabi. Davčno potrjen račun, ki ga prejme ob zaključku parkiranja, pa si lahko prenese s spletne strani (http://www.easypark.si ) ali aplikacije.

Prav tako je uporabniku omogočeno plačilo parkirnine preko SMS sporočila. Uporabnik na nalepki/tabli preveri območje v katerem je parkiral vozilo in posreduje SMS sporočilo na številko 031 20 90 20 s svojo reg. oznako vozila. 10 min pred potekom parkiranja prejme SMS opomnik in lahko parkirnino podaljša na daljavo.

Še vedno velja, da je prva ura parkiranja brezplačna, kljub temu pa je potrebno iz parkomata vzeti listek, poslati SMS sporočilo ali pa uporabiti aplikacijo EasyPark.

Nadgradnja sistema plačevanja parkirnin

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

Visitor center (Water tower Brežice)
Ulica stare pravde 30
8250 Brežice
+386 40 671 118 vodnik@pmb.si
Delovni čas: Zimski čas (november-februar) od torka do petka: 8.00–16.00, sobote: 10.00–16.00, nedelje in prazniki: 13–16

E-novice