Mladi vabljeni k mednarodnem projektu

Nazaj

Združenje zgodovinskim mest Slovenije, mlade stare od 18-30 let vabi k projektu Oživljanje mestnih središč.

Mladi vabljeni k mednarodnemu projektu

Partnerji mednarodnega projekta REVIVE, katerega vodilni partner je Združenje zgodovinskih mest Slovenije, vabi mlade ustvarjalne ume k raziskovanju, kako kulturna dediščina lahko navdihuje skupnosti pri razvijanju novih trajnostnih modelov bivanja. Kandidate vabijo, da postanejo del mednarodnih skupin za žive eksperimente, ki jih bodo v letošnjem letu izvedli v Sloveniji in na Finskem.

Postati del multidisciplinarnega mednarodnega ustvarjalnega tima je odlična priložnost za učenje, raziskovanje, sooblikovanje in preizkušanje inovativnih rešitev za oživljanje starih zgodovinskih mest in lokacij. To bodo poskušali doseči s fizičnimi in virtualnimi eksperimenti na štirih izbranih specifičnih urbanih lokacijah, ki se soočajo z lastnimi izzivi in so skupni mnogim mestom, mestecem in vasem po Evropi: Tržič (Slovenija), Iași (Romunija), Cellino Attanasio (Italija), Turku (Finska).

Iščejo mlade talente iz različnih strok, ki bi želeli postati del kreativnih mednarodnih ekip za eksperimente v živo. Ti bodo potekali letos v Sloveniji (Tržiču) od 30. junija do 14. julija in na Finskem (Turkuju) od 30. septembra do 14. oktobra 2024. V tem času bodo ekipe na konkretnem primeru starega mestnega jedra, ob sodelovanju mentorjev mednarodnih univerz in prakse ter skupaj z lokalnimi prebivalci ustvarjale nove bivanjske rešitve za prihodnje generacije.

Stroške poti, namestitve in prehrane 100-odstotno krije projekt.

V alpskem zgodovinskem mestu Tržič boste sooblikovali in gradili zelen, odprt javni prostor kot nov center za urbano/mestno skupnost. V mestu Turku na Finskem pa boste preizkušali videomapiranje in projekcije kot orodje za oživljanje zapuščene industrijske dediščine.

Poleg eksperimentov na kraju samem boste izbrani mladi talenti sodelovali v pripravljalnih spletnih dejavnostih: 

 • skupni spletni (on-line) tabor (da spoznate lokacijo in se srečate z relevantnimi deležniki ter drugimi člani ekipe);
 • mednarodni spletni (on-line) dogodek za gradnjo zmogljivosti (za učenje in navdih, s primeri dobre prakse).

  Kako do prijave?

Pošljite svoj življenjepis in motivacijsko pismo na info@zgodovinska-mesta.si . Lahko mu priložite svoj portfelj (če ga imate – ni obvezno). V pismu razložite, kako bi lahko prispevali k projektu in v katerem eksperimentu bi želeli sodelovati. Sodelujete lahko v več kot enem eksperimentu (glede na razpoložljivost).
Rok za oddajo vloge je 29. januar 2024.

Kaj pridobite?

 • Dragocene mednarodne izkušnje s področja oživljanja kulturne dediščine.
 • Priložnost za učenje od drugih in gradnjo lastnih kapacitet na tem področju.
 • V celoti (100-odstotno) financirano potovanje ter vsi stroški namestitve in prehrane med štirinajstdnevnim eksperimentom na kraju samem.
 • Potrdilo o udeležbi in morebitna priporočilna pisma za vaše prihodnje projekte in prijave.

Postopek ocenjevanja:

 • Prejete prijave bo med 30. januarjem in 7. februarjem 2024 pregledal vsak od partnerjev projekta v domačih državah, nato se bo ustvaril predselekcijski seznam. Končna sestava ekipe za vsak eksperiment je skupna odločitev vseh partnerjev.
 • Uspešni kandidati bodo o izboru obveščeni najpozneje do 15. februarja 2024.
 • Tisti, ki tokrat ne bodo izbrani, se lahko ponovno prijavijo v drugem krogu leta 2025 (poziv bo objavljen proti koncu leta 2024).

  

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

Visitor center (Water tower Brežice)
Ulica stare pravde 30
8250 Brežice
+386 40 671 118 vodnik@pmb.si
Delovni čas: Zimski čas (november-februar) od torka do petka: 8.00–16.00, sobote: 10.00–16.00, nedelje in prazniki: 13–16

E-novice