Evropski teden zmanjševanja odpadkov v Brežicah 19.11-26.11.2022

Nazaj

Evropski teden zmanjševanja odpadkov  je v Evropski uniji največji in najuglednejši projekt na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstvu okolja. 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov v Brežicah

Tematski fokus letošnjega leta je TEKSTIL! Tekstilna in oblačilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev. Ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.

OZAVEŠČANJE PREBIVALCEV

Namen akcije je ozaveščati prebivalce občine Brežice, da so tudi stara in uničena oblačila uporabna stvar. Koncept hitre mode, hiter tempo življenja in materializem na vsakem koraku so ravno nasprotne smernice ponovne uporabe in recikliranja odpadkov v nove in unikatne izdelke.

AKCIJA PRINESI - ODNESI

Doma imamo pogosto oblačila in izdelke, ki jih ne nosimo ali potrebujemo več.
Komunala Brežice ima na tržnici za to pripravljen prostor, kamor lahko prinseš stvari in odneseš tiste, ki ti ustrezajo.

KDAJ:

  • v soboto 19. novembra od 8. ure do 12. ure
  • v sredo 23. novembra od 14. ure do 17. ure
  • v soboto 26. novembra od 8. ure do 12. ureNAJ ŽIVI ZELENI PETEK

Danes je tekstilna industrija drugi največji onesnaževalec čiste vode in številna modna podjetja izkoriščajo tekstilne delavce v državah v razvoju. 

Prihaja tako imenovani črni petek, dan, ko trgovci s popusti vabijo potrošnike k nakupom. Vsi na veliko nakupujejo materialne stvari, ki pa v bistvu onesnažujejo okolje in niso trajnostna. Stopimo skupaj stran od mrzličnega nakupovanja in uporabimo tekstil trajnostno. Obleka naredi človeka, količina oblek pa goro odpadkov.

Izdelava navadnih venčkov in venčkov iz tekstila 25. novembra ob 17. uri

Uničena oblačila, ki bi pristala v smeteh bodo krasila vrata v naše domove. To je lahko tudi kreativno darilo, ki prispeva k varovanju okolja s ponovno uporabo in premišljenimi nakupi.
Najboljši odpadek je ravno tisti, ki ga sploh ni. Kreativno popoldne, kjer se bomo družili, pogovarjali in na koncu domov odnesli venček, ki nas bo cel december spominjal na naš zeleni petek.


PRAVLJIČNA URICA: OBLEKA NE NAREDI ČLOVEKA 26. november od 9.00-12.00

Prebrali bomo pravljico Kdo je Vidku sešil srajčico, pogovarjali se bomo o ponovni rabi oblačil, kakšen je postopek nastanka obleke ter praktično pokazali kako se zašije gumb in zakrpa luknja na majici. Nato bo sledila delavnica izdelava božičnega okraska, ki bo odlično trajnostno darilo za pod smrečico.

IZMENJEVALNICA IGRAČ IN KNJIG

Stare knjige in igrače na katerih se nabira prah in povzročajo le še gnečo v vašem stanovanju, niso nujno neuporabne. Če jih ne potrebujete več, jih bo morda nekdo drug z veseljem vzel in uporabil. 
Kolikor stvari prineseš, toliko jih odneseš. 

KDAJ:

  • v petek 25. novembra od 17. ure do 19. ure
  • v soboto 26. novembra od 9. ure do 12. ure

ZBIRANJE OBLAČIL 
 
V jesenkam času ljudje pogosto čistimo svoje omare in to je primeren čas, da jih podarimo naprej tistemu, ki bi to dejansko potrebovali. Hkrati jih na takšen način tako tudi recikliramo.

V Mestni hiši Brežice bo cel teden namenjen prostor, kjer lahko prinesete čista in cela oblačila, ki jih bomo predali Karitas Brežice.  Pred nami so prazniki in z lepo gesto jih lahko napravimo lepe za vse.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov v Brežicah
Evropski teden zmanjševanja odpadkov v Brežicah

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

Visitor center (Water tower Brežice)
Ulica stare pravde 30
8250 Brežice
+386 40 671 118 vodnik@pmb.si
Delovni čas: Zimski čas (november-februar) od torka do petka: 8.00–16.00, sobote: 10.00–16.00, nedelje in prazniki: 13–16

E-novice