Dogodek EYE v Brežicah

Eye dogodek za mlade v Brežicah.

Dogodek EYE v Brežicah

Mreža MaMa v letu 2024 v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice organizira evropski mladinski dogodek EYE Brežice – lokalno izvedbo EYE (European Youth Event), ki bo potekal od 23. do 26. maja 2024 v Brežicah.

EYE je dogodek, ki ga Evropski parlament organizira vsaki dve leti v Strasbourgu, kjer poveže mlade iz celotne Evropske unije, da razpravljajo o ključnih družbenih vprašanjih ter oblikujejo in delijo svoje ideje o prihodnosti Evrope. Gre za edinstveno priložnost da mladi med 16. in 30. letom starosti v središču evropske demokracije sodelujejo, se povezujejo in navdihujejo drug drugega ter izmenjujejo svoja stališča s strokovnjaki_njami, aktivisti_kami, vplivneži_icami in odločevalci_kami.

 Po vsakem dogodku so ideje, pričakovanja in izzivi mladih zbrani v poročilu »Poročilu o zamislih mladih«, ki je posredovano vsem poslancem_kam Evropskega parlamenta. Osrednji dogodek EYE v Strasbourgu dopolnjujejo lokalne izvedbe dogodka, prav tako sofinancirane in podprte s strani Evropskega parlamenta. Te bodo v letu 2024 obarvane tudi v luči volitev poslancev_k v Evropski parlament, potekale pa bodo v mestih Berlin (Nemčija, 18.–20. april), Vilna (Litva, 3.–4. maj), Forli (Italija, 17.–19. maj), in Brežice (Slovenija, 23.–26. maj).

Edinstvena izkušnja centralnega dogodka EYE v Strasbourgu se s tem prenaša tudi v druga evropska mesta in regije. Lokalne EYE-e organizirajo organizacije, ki delajo z mladimi, da jih zbližajo z Evropo, jih opolnomočijo, da postanejo aktivni/e državljani/ke, in spodbudijo njihovo sodelovanje z Evropskim parlamentom. 

Osrednja lokacija dogajanja v Sloveniji bodo prostori Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (Gubčeva ulica 10a, Brežice), kjer se bodo mladi lahko udeležili kulturno-umetniških kolonij, interaktivnih delavnic in razprav, koncertov, prisluhnili inspirativnim govorom, se posvetovali z odločevalci/kami, spoznali vplivneže/ice, sodelovali v razpravah o ključnih izzivih ter izrazili svoje ideje o prihodnosti Evrope.

Pri informiranju in izvedbi dogodka bo sodeloval tudi Mladinski svet Slovenije (MSS), mrežna organizacija 11 nacionalnih mladinskih organizacij, ki sodeluje tudi z lokalnimi mladinskimi sveti. Aktivno bo sodelovala tudi Občina Brežice, članice Mreže MaMa in MSS, pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji idr.. Dogodek bo imel tudi čezmejno razsežnost, saj bodo k soustvarjanju dogodka povabljeni tudi mladi in organizacije mladinskega polja sosedskih držav.

V petek in soboto bodo sledili tudi glasbeni koncerti.
Petek, 24. maj - Drill in Vazz 
sobota, 25.maj - Leopold I. in Koala Voice     

Dogodek EYE v Brežicah

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice