Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče

Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče

Dogodek Dan kruha, vina in salam je na grajskem dvorišču znova združil okuse domačih dobrot, bogato kulturno dogajanje in vrhunska lokalna vina. Na 21 stojnicah so obiskovalci lahko okušali pestro ponudbo lokalnih društev, vina z ocenjevanja Zveze VINIS ter si ogledali razstavo kruha.

V soboto, 14. junija 2025, je na grajskem dvorišču Posavskega muzeja Brežice potekal tradicionalni dogodek Dan kruha, vina in salam, ki že vrsto let povezuje lokalne pridelovalce, vinogradnike in kulturna društva. Praznik podeželja se je začel s slavnostnim odprtjem, pri katerem sta zbrane nagovorila župan Občine Brežice Ivan Molan in direktorica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice Katja Čanžar. Oba sta izpostavila pomen sodelovanja lokalnih skupnosti, ohranjanja tradicije ter spodbujanja kakovostne ponudbe na podeželju.

Dogodek je zaznamovala bogata ponudba na 21 stojnicah, kjer so sodelujoča društva predstavila raznovrstne domače izdelke – sveže pečen kruh, tradicionalne salame in vrhunska vina. Pestro kulinarično ponudbo je spremljal tudi kulturni program. Na prizorišču je zazvenela stara ljudska pesem, ki jo je zapel prof. Niko Ogorevc, obiskovalci pa so si lahko ogledali še odrski nastop članov Kulturnega društva Slavček iz Velike Doline. Prijetno poletno vzdušje se je zaključilo z večernim koncertom Gorenjskega kvinteta.

V okviru prireditve je potekalo tudi tradicionalno ocenjevanje kruha v petih kategorijah. Med pšeničnimi kruhi je zmagala Anica Črnelič z oceno 46,70 točke. Najboljši mešani kruh je spekla Dragica Zagmajster, ki je prejela 47,40 točke. V kategoriji kruhov posebnih vrst je slavila Majda Jurše z 48,70 točke, prav tako je zmagala še v kategoriji kruhov vzhajanih z drugimi sredstvi, kjer je prejela 48,40 točke. Najboljši praznični kruh je spekla Marija Hotko, ki je osvojila 48,90 točke.

Posebno pozornost so organizatorji namenili tudi vinom. V okviru izbora za Županovo vino 2025 so bila podeljena priznanja najboljšim vinogradnikom. Najboljši cviček je pridelala Zdenka Mirtek iz Vinogradniškega društva Gadova peč, ki je za svoje vino prejela oceno 16,33 točke. Najboljši beli bizeljčan PTP in laški rizling pa je pridelal Branko Varlec iz Društva vinogradnikov Pišece, za kateri je prejel oceni 17,40 oziroma 18,13 točke.

Letošnja posebnost dogodka je bilo tudi sodelovanje z Zvezo društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije (VINIS), ki je prvič izvedla državno ocenjevanje vin prav v Brežicah. Na pokušino je bilo ponujenih kar 250 vzorcev vin, ki so jih obiskovalci lahko degustirali v grajski kleti, kjer je bila na ogled tudi razstava vseh kruhov, prijavljenih na tekmovanje.

Dogodek Dan kruha, vina in salam je tudi tokrat uspešno združil kulinarično odličnost, lokalno identiteto ter povezovanje podeželskih skupnosti, in še enkrat več potrdil Brežice kot središče tradicije, vina in pristnega podeželskega doživetja.

Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče
Dan kruha, vina in salam zopet napolnil grajsko dvorišče

Dogodki

Sedež

Turistično informacijski center

Center za obiskovalce

E-novice