Turistične kmetije

Kmetijski turizem z nočitvijo in kulinariko.

Oddih na turistični kmetiji je vsekakor edinstvena izkušnja, še posebej za vse, ki si želite oddahniti od mestnega vrveža in gneče. Prijazni gostitelji vam bodo z veseljem podrobneje predstavili delo na kmetiji, predvsem pa vas bodo razvajali s slastnimi domačimi dobrotami, ki jih dnevno pripravljajo pridne gospodinje.

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Kmetija Črpič-Svetnik

Kmetija je v vasici Gaj v neposredni bližini Gradu Mokrice, od Term Čatež je oddaljena sedem in od Brežic osem kilometrov. Posestvo je v neokrnjeni naravi ob Podgorjanski vinski cesti in ima čudovit razgled na gričevnato okolico. Na kmetiji se ukvarjajo z vzrejo prašičev, kokoši ter vinogradništvom. Oddajajo površine za piknike, prostor za praznovanja (poroke, rojstne dneve), prodajajo vina in ponujajo degustacijo vin. Sprejemajo tudi skupine, ki jim postrežejo s hrano, pripravljeno po dogovoru z lokalnim gostincem.

Kmetija Fabinc — gojenje in predelava zelišč

Kmetija je v naselju Črnc, ki leži 500 metrov severno od brežiške obvoznice. Na kmetiji se ukvarjajo z gojenjem in predelavo zelišč. Na naravi prijazen način gojijo zelišča, jih sami sušijo, predelujejo v kapljice, mazila ... V svojem razstavnem prostoru gostom omogočajo ogled in nakup, ob degustaciji pa predstavijo tudi zelišča, postopek predelave ter pomembnost zavedanja, da nam življenje v sožitju z naravo lajša vsakdanje tegobe. Svoje pripravke pošiljajo tudi po pošti. Po predhodni najavi jih lahko obiščete v vseh letnih časih. Dostop in parkirni prostor sta urejena tudi za največje avtobuse in primerna tudi za invalide.

Kmetija Omerzu

Kmetija Omerzu leži v bližini vasi Zgornja Pohanca, natančneje na Rucman vrhu. Na sedmih hektarjih površin se ukvarjajo s pridelavo in predelavo sivke, jabolk in orehov ter čebelarstvom. Vključeni so v kontrolo za ekološko pridelavo in predelavo. Na kmetiji, po predhodnem dogovoru, ponujajo vodene oglede z degustacijo njihovih izdelkov. Na ogledu vam bodo tako predstavili delo na kmetiji, ogledali si boste nasade sivke in orehov ter se na koncu udeležili še degustacije njihovih izdelkov.

Kmetija Pribožič

Kmetija Pribožič je v Dečnem selu na samem robu Panonske nižine in na začetku bizeljsko-sremiškega vinorodnega okoliša. Kmetija je poljedelsko-prašičerejskega tipa, ima pa tudi vinograd. V sklopu obrata je trgovina, v kateri poleg suhomesnatih proizvodov prodajajo sveže svinjsko meso in nekatere poltrajne izdelke. Na zunanjem prostoru, ki sprejme 60 ljudi, ponudijo domač narezek in odprto vino, ki ga je poleg mesa prav tako mogoče kupiti. Na voljo imajo tudi travnik, na katerem se lahko otroci ali odrasli sprostijo z različnimi športnimi igrami.

Okrepčevalnica Riba in pol, Kranjčič Ana

Riba in pol je družinska blagovna znamka, ki združuje celovito ponudbo za različne okuse domačih in tujih gostov. V izvirih sveže vode vzgajajo prve ekološke postrvi v Sloveniji, ki jih ponudijo v domači gostilni bodisi v zaprtem prostoru za 50 ljudi bodisi na čudoviti zunanji terasi, ki v senco vabi do 100 gostov. V neokrnjeni naravi je pri Kranjčičevih neskončno možnosti za aktivnosti, mirne sprehode ali zanimive oglede. Ponujajo ogled prvega eko ribogojnega obrata v Sloveniji, ki gostu predstavi inovativen pristop k vzgoji postrvi, ki jih kasneje tudi okusijo. Na voljo sta tudi igrišče za mali nogomet in postajališče za avtodome. V vasi je električna polnilnica za avtomobile.

Sadjarsko-vinogradniška kmetija Žerjav

Kmetija je v mirnem okolišu sromeljskih gričev, v naravi, odmaknjena od vrveža. Od Brežic je oddaljena 10 kilometrov. Glavne kmetijske panoge so vinogradništvo, pridelava vina in viljamovke ter sadjarstvo. V spodnjem delu hiše sta na voljo kuhinja in jedilnica za zaključene skupine do 60 oseb.

Turistična kmetija Balon – Bela gorca

Kmečki turizem Balon je na začetku Bizeljskega, 16 kilometrov iz Brežic, neposredno ob cesti, ki Bizeljsko povezuje s Pišecami. Po dogovoru postrežejo hrano in aperitivi domače pridelave, pripravijo pa tudi degustacijo izbranih vin in domačih suhomesnatih izdelkov, ki so na voljo tudi za prodajo. Gospodinja vas lahko po predhodni najavi nauči pripraviti več vrst različnega kruha in potic v krušni peči ter bizeljski ajdov kolač.

Turistična kmetija Istenič

Vinska klet in turistični objekti družine Istenič so v Stari vasi na Bizeljskem, 14 kilometrov iz Brežic, ob glavni regionalni cesti Brežice–Podčetrtek. Družina že 50 let prideluje penine po klasični metodi. V njihovi kleti si lahko ogledate proizvodni proces, v degustacijski dvorani pa lahko penine tudi poskusite. K peninam ponudijo hladne narezke, po dogovoru pa tudi tople jedi. Na voljo je nova klimatizirana festivalna dvorana z 200 sedeži, primerna za poroke in druge večje prireditve. V prestižni vili je tudi šest sob in restavracija za svečane priložnosti. Na Turistični kmetiji Istenič je tudi električna polnilnica za avtomobile.

Turistična kmetija Juričko – Vinotoč na Žalcah

Vinotoč je na gričevnatem Bizeljskem in je od Brežic oddaljen 19 kilometrov. Namenjen je pretežno obiskom skupin izletnikov in zaključenih družb. V kletnih prostorih je prostor za shranjevanje vina in družabni prostor s priložnostno kuhinjo. Družabni prostor v hiši sprejme 50 gostov. Gostje lahko najamejo spodnji kletni del hiše ali pa samo pritličje z mansardo, lahko pa tudi stavbo v celoti. V pritličju hiše je tudi savna. Okolica je dovolj velika za sproščeno igro otrok, na travniku je gugalnica, ob robu gozda pa klopce. V hiši so tudi tri spalnice s sedmimi ležišči in dvema dodatnima.

Turistična kmetija Pinterič

Vinska klet leži v osrčju Bizeljskega, ob glavni cesti, ki povezuje Brežice in Bistrico ob Sotli. Pinteričevi svojim obiskovalcem ponujajo ogled vinske kleti in degustacije belih in rdečih vin ter penine.

Turistična kmetija pri Martinovih

Turistična kmetija leži med vinorodnimi griči in vrhovi Gorjancev, 5 kilometrov od avtoceste Ljubljana–Zagreb. Gostom je na voljo velik skupni prostor s kuhinjo, teraso in TV-jem, savna, bazen, ter polpenzion, s pestro kulinarično ponudbo pa razvajajo tudi druge obiskovalce. Na kmetiji ni dolgčas niti otrokom, saj lahko »crkljajo« domače živali, jezdijo konje in osličke ter se igrajo v peskovniku, na toboganu, gugalnicah, igrišču za odbojko, mali nogomet in košarko. Zanje pripravljajo tudi posebne programe za vrtce. Na kmetiji je električna polnilnica za avtomobile.

Turistična kmetija Pudvoi

Turistična kmetija Pudvoi leži v Brezovici na Bizeljskem, 14 kilometrov od Brežic, in je del Bizeljsko-Sremiške vinske ceste. Na kmetiji imajo tri repnice, v katerih vam z veseljem pripravijo degustacijo vina in domač narezek.

Stran 1 od 2 (Vseh vnosov: 14)

Restavracije

Od Michelinovega krožnika do izvrstnih lokalnih dobrot

Repnice

Raziščite jame na dnu Panonskega morja

Zabava

Začutite utrip destinacije z obiskom prireditev

Golf

Uživajte v sproščujoči igri golfa

Ribolov

Uživajte v ujetju raznolikih vrst rib