Repnice

Raziščite jame na dnu Panonskega morja

Repnice so ena izmed posebnosti, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Gre za jame, izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj čez zimo shranjevali repo, ki je bila glavna krma za živino in po kateri so repnice tudi dobile svoje ime.

Po opustitvi tovrstnega načina shranjevanja so repnice postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje vina ter pokušino vin. Tako lahko v vaseh Brezovica, Bizeljsko, Pišece in Globoko obiščete celo več kot 200 let stare repnice, ki zagotavljajo zares edinstveno doživetje.

Nekatere med njimi imajo nenavadno zanimive ornamente na stropu ali na stenah. V njih je idealna temperatura in vlaga, ki sta potrebni za shranjevanje in zorenje vin.

Repnica Balon

Med drugo svetovno vojno so nekatere repnice služile tudi za skrivališče. Ena takšnih je bila pri Balonovih. V repnici pri Balonovih je bil iz omare v hiši izkopan podzemni rov do hrama, od tam pa do repnice, ki je imela dva izhoda, tako da so lahko iz nje tudi pobegnili. Rovi so bili sicer zelo ozki in nizki, saj se je komaj dalo prilesti skoznje. Repnico si lahko ogledate v Brezovici na Bizeljskem, 14 kilometrov od Brežic.

Repnica Najger

Repnica Najger je na vrhu vasice Brezovica na Bizeljskem. Kopati so jo začeli že v 19. stoletju, ko so potrebovali prostor za ozimnico. Iz majhne luknje je nastala ena izmed najlepših in največjih repnic. V enem izmed prostorov so gostje priča čudežu narave in človeških rok: naravni freski, na kateri lahko z malce domišljije vidite različne podobe. V osrednjem degustacijskem prostoru boste lahko pokusili domača odprta sortna in zvrstna vina, gospodinja pa bo zraven ponudila hišne specialitete. Z veseljem vam bodo pokazali tudi buteljčno klet.

Repnica Vino Graben

V Vinu Graben se ukvarjajo s pridelavo vin visoke kakovosti, sledijo novim spoznanjem in tehnologijam ter nenehno razširjajo svojo vinsko paleto. Gostom ponudijo strokovno degustacijo vin v prijetnem ambientu, domač kruh, na željo tudi narezek. Njihove posebnosti pa so želirno vino, šipek v vinskem destilatu, materina dušica v vinskem destilatu, orehovec in suhe slive v rdečem vinu.

Turistična kmetija Pudvoi

Turistična kmetija Pudvoi leži v Brezovici na Bizeljskem, 14 kilometrov od Brežic, in je del Bizeljsko-Sremiške vinske ceste. Na kmetiji imajo tri repnice, v katerih vam z veseljem pripravijo degustacijo vina in domač narezek.

Restavracije

Od Michelinovega krožnika do izvrstnih lokalnih dobrot

Repnice

Raziščite jame na dnu Panonskega morja

Zabava

Začutite utrip destinacije z obiskom prireditev

Golf

Uživajte v sproščujoči igri golfa

Ribolov

Uživajte v ujetju raznolikih vrst rib